BiHPolitika

Kako su lideri stranaka brutalno odbili Izetbegovića

Šta se krije iza Bakirovog poziva na pomirenje

Izetbegovićev istup izazvao je očekivano oštre reakcije predstavnika stranaka koje su odlučile formirati vlast bez SDA

Autor: K. Ke. – M. K./ avaz.ba

Nakon sporazuma o formiranju vlasti koje su jučer u Sarajevu postigli predstavnici SDP-a, DF-a, Naše stranke, SBB-a, Naroda i pravde te NBL-a, kao i u Zenici (SDP, DF, Naša stranka, SBB, Nezavisni blok i A-SDA), predsjednik SDA Bakir Izetbegović pozvao je na „nacionalno i ideološko pomirenje” te ustvrdio kako „nema racionalnog razloga da se SDA isključi iz budućih koalicija na bilo kojem nivou”.

Ovaj Izetbegovićev istup izazvao je očekivano oštre reakcije predstavnika stranaka koje su odlučile formirati vlast bez SDA.

 

Radončić: Izetbegović je pokrao izbornu volju patriota

Radončić: Izetbegović je pokrao izbornu volju patriota

Fahrudin Radončić, lider SBB-a BiHIdeju pomirenja ne može nuditi čovjek koji je zvanično kažnjen zbog jezika mržnje

Lider SBB-a Fahrudin Radončić podsjetio je da je SBB prije tri godine na sličan poziv reagirao patriotski i u najboljoj namjeri da pomogne građanima i državi BiH.

– Međutim, Izetbegović je to zloupotrijebio i mnogobrojnim lažima i uvredama otjerao SBB na isti način kako je to nekad uradio sa SDP-om, Strankom za BiH, BPS-om, DF-om, A-SDA te gospodom Šepićem, Kasumovićem ili Konakovićem. On je najveći razbijač bošnjačkog političkog faktora i posljednji čovjek koji može ponuditi ideju pomirenja.

Uostalom, to je jedini bošnjački političar koji je, nakon Rješenja Apelacionog vijeća Suda BiH, odlukom CIK-a kažnjen zbog govora mržnje u kampanji. Takav čovjek ne može nuditi ideju pomirenja.

On predvodi porodičnu dinastiju i anahronim autokratskim metodama želi da vlada policijom, obavještajnim službama, a mi s druge strane želimo evropsku i modernu državu. Iz njega govori strah da će ga smijeniti njegovi članovi na predstojećem kongresu, a od te smjene ne mogu ga zaštititi ni njegova supruga Sebija ni Osman Mehmedagić Osmica.

Stoga Izetbegovićev prijedlog nije vrijedan ni najmanje pažnje. Uzalud se nada i nudi pare navodnim preletačima, jer zbog gnjeva naroda sigurno je da niko normalan neće prihvatiti nemoralne ponude Izetbegovića i njegovih jarana, da prelazi na brod koji tone.

Na kraju, džaba politički drznik prijeti građanima. On govori neistinu kada kaže da je za SDA glasalo 300.000 patriota koji tobože neće dozvoliti da ta stranka ostane bez vlasti.

Radi se o znatno manjoj cifri, a on ne može ukradene glasove izjednačavati s patriotima. Naprotiv, on je pokrao izbornu volju patriota da bi sačuvao svoju korumpiranu i potrošenu vlast.

On je svojim poganim jezikom i najprimitivnijim zloupotrebama držvnih poluga odveo SDA u opoziciju, jer je tu stranku izolirao od svih prosperitetnih političkih snaga – izjavio je Radončić.

Nikšić: Više od 400.000 građana glasalo za promjenu

Nikšić: Više od 400.000 građana glasalo za promjenu

Nermin Nikšić, lider SDP-a BiHZar vjerovati ljudima koji su prije mjesec za sve druge govorili da su izdajnici

Lider SDP-a Nermin Nikšić rekao je jučer za „Dnevni avaz” da je iz Izetbegovićevih izjava „jasna nervoza SDA, jer vide da su sami i da im je na naplatu došla njihova politika ličnih interesa ispred svega drugog te njihova bahatost iz kampanje, ali i cijelog proteklog mandata”.

– Nažalost, i dalje se iz njihovih izjava vidi kako oni misle da su pozvani određivati mjeru svemu, ko je patriota, a ko nije, ko je pravi Bošnjak, a ko to nije. Kako s ljudima koji tako razmišljaju praviti bilo kakve dogovore? Može li se vjerovati ljudima koji su prije mjesec za sve druge govorili da su izdajnici, da su prodali zemlju Dodiku i Čoviću, a sad su im ti isti odjednom patriote i poželjni partneri? SDA ne treba u drugima tražiti uzrok svojih problema, već treba da uvide kako su oni i njihova politika koju provode uzrok problema. Na koncu, da se poslužim njihovom logikom, više od 400.000 građana čiji glasovi nisu pokradeni u ovoj opštoj krađi, glasalo je za promjenu – izjavio je Nikšić.

 

Konaković: Pozivaju nas, a mi pobjegli od njih

Konaković: Pozivaju nas, a mi pobjegli od njih

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a: Posljednje mostove srušili su brutalnom izbornom krađom

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kaže da bi „Izetbegović prvo trebao pokazati svoju ozbiljnost“.

– Time bi pokazao i da je poručio Ademu Zolju (SDA), premijeru KS, da nema potrebe da zapošljava savjetnike, zatim da se pozabavio time da je Vlada KS dala Brankovićevoj i drugim firmama bliskim SDA novac iz budžeta, pa da je reagirao kada su postavili profesora bosanskog jezika kao direktora PD „Butmir“ kao nagradu za izborni inžinjering u Općini Novi Grad. Dakle, dok ne razbije koruptivno jedinstvo, nema pravo da poziva na neko drugo. Što se nas tiče, nema govora o saradnji sa SDA. Zadnje mostove srušila je brutalnom izbornog krađom. Oni nas u to pozivaju, a mi od toga pobjegli – kazao je Konaković.

Kojović: Mi nismo osjećali paniku

Kojović: Mi nismo osjećali paniku

Predrag Kojović, predsjednik Naše strankeAko su radili po zakonu, ne trebaju se plašiti nove vlasti

I predsjednik Naše stranke Predrag Kojović ponovio je jučer da je ta partija jasno rekla da ne želi u koaliciju sa SDA.

– S druge strane, ako gospodin Izetbegović pod bosanskim jedinstvom smatra političko i svako drugo djelovanje koje ima za cilj učvršćivanje teritorijalnog i političkog integriteta BiH i borbe da svaki građanin BiH, bez obzira na svoju etničku pripadnost ili nepripadnost, ima jednaka prava na svakom pedlju ove naše zemlje, onda može biti miran, jer je to bila i ostat će politika Naše stranke. I on i ja smo Bosanci i Hercegovci, različite etničke pripadnosti i političari čije se mišljenje o problemima koji su izazov za nas kao društvo i državu suštinski razlikuju. Imamo, na kraju krajeva, i različitu viziju BiH.

Mi u proteklih 20 i nešto godina, koliko SDA suvereno vlada u BiH na skoro svim nivoima, nismo osjećali paniku kada se vlast formirala bez nas i ne vidim zašto bi SDA bila u panici ako bude opozicija. Ako ste, dok ste bili vlast, radili po zakonu i u demokratskim okvirima, onda se ne treba plašiti revizije koju će nova vlast sasvim sigurno provesti.

 

Hozanović: To bi bilo suludo

Hozanović: To bi bilo suludo

Rifat Hozanović, funkcioner A-SDADošlo im je vrijeme za odlazak

Funkcioner A-SDA Rifat Hozanović ističe da je u izbornoj kampanji bilo “žalosno slušati slogane o jedinstvu od stranke u kojoj u svakoj mjesnoj organizaciji oduvijek funkcioniraju barem dvije struje koje među sobom ratuju, a kamoli govoriti o širem jedinstvu koje bi SDA inicirala”.

– S obzirom na to da jedinstvo koje SDA zagovara podrazumijeva ujedinjavanje oko interesa uskih grupa i elita, prilično smo sigurni da takvo “jedinstvo” i takve koalicije ne mogu donijeti dobro građanima i državi i to je za nas neprihvatljivo. Graditi jedinstvo ili koaliciju s onima koji će prvog do sebe prodati za interes i vlastitu ambiciju, bilo bi naivno ili, bolje kazano, suludo. Uostalom, još samo Bakiru Izetbegoviću nije jasno da je SDA u proteklih 20 godina iscrpila i ovu zemlju i narod i da je došlo vrijeme za odlazak – naveo je Hozanović.

Šepić: Obmanuo je sve i svakoga

Šepić: Obmanuo je sve i svakoga

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog blokaNacionalno pomirenje – da, ali na suprotnim pozicijama od Bakirovih

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, poručio je da je graditi nacionalno pomirenje na zdravim osnovama poželjno, ali kada je Bakir Izetbegović u pitanju, poručuje:

– Nakon što je privatizirao sve državne institucije, nakon što je obmanuo sve i svakoga, nakon što su njegovi ljudi ukrali Kongres, pa i dobrim dijelom ove izbore, Bakir Izetbegović posljednji je čovjek koji bi taj proces mogao voditi. Nacionalno pomirenje – da, ali na suprotnim pozicijama od Bakirovih. Nama treba novi smjer u svim oblastima, od obrazovanja, ekonomije, pa do strateških međunarodnih partnera. Upravo nove vlade, koje se prave bez ovakvog profila SDA koju predvodi Bakir Izetbegović, trebaju promovisati i raditi na novom smjeru evropske BiH koja će biti okrenuta interesima svih naroda i građana, a ne pojedinaca koji su upropastili sve čega su se dotakli – kaže Šepić.

Hadžibajrić: Uskoro ćemo imati vlast i budžet

Hadžibajrić: Uskoro ćemo imati vlast i budžet

Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik NBL-aŠiroke koalicije već su uspostavljene

Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik Nezavisne bh. liste (NBL), poručio je jučer da, što se tiče širokih koalicija, one su već uspostavljene.

– U Sarajevu je danas (jučer, op. a.) formirana jedna široka od šest stranaka. To je problem SDA što nisu bili pozvani. Prema tome, svi oni koji su se pojavili danas na ovom sastanku, rekli su svoj stav, pa i mi. Nadam se da ćemo sredinom decembra već imati vlast i budžet u Sarajevu – kaže Hadžibajrić.

 

Pirić: Njegove laži dovele su ga tu gdje je

Pirić: Njegove laži dovele su ga tu gdje je

Elzina Pirić, funkcionerka PDABakira je uhvatila panika

Elzina Pirić iz Pokreta demokratske akcije (PDA) smatra da je poziv Bakira Izetbegovića na jedinstvo i široku koaliciju nastao iz straha i panike.

– Nakon Tuzle, Krajine, Zenice i Sarajeva uhvatila ga je panika i poziva sad sve na koaliciju. To što neće niko sa SDA je njegova krivica. Njegovi loši postupci i njegova politika doveli su SDA u takvu poziciju. Stvorio je nepovjerenje, jer nijednu datu riječ prema drugim strankama nije ispoštovao. Dakle, njegove laži dovele su ga tu gdje je sada i PDA nije zainteresirana ni za kakvu saradnju s Bakirovom SDA – kazala je Pirić.

Dunović: Prirodan proces

Dunović: Prirodan proces

Milan Dunović, potpredsjednik DF-aSve stranke imaju pravo da prave većine

Potpredsjednik DF-a Milan Dunović kaže da sve stranke imaju pravo da prave većine.

– Danas (jučer, op. a.) održan je sastanak nas koji imamo dvije trećine mandata u Skupštini KS. Ne vidim zašto je to problem, to je legitimno. SDA je jedan od relativnih pobjednika i ima pravo da organizira pregovore. To ne znači da stranke lijevog bloka neće pokušavati napraviti svoje većine. To je prirodan proces – naveo je Dunović.

Kasumović: Od Bakira pa nadalje svi trebaju dati ostavke

Kasumović: Od Bakira pa nadalje svi trebaju dati ostavke

Fuad Kasumović, jedan od lidera NB-aJadna je ta politika kada niko neće s njom! 

Fuad Kasumović, jedan od lidera Nezavisnog bloka, jučer je Izetbegoviću odgovorio ovako:
– Jadna je ta politika kada niko neće s njom! Sama činjenica da sa SDA neće niko govori sve. Kada niko neće s vama, onda je jasno da s vama nešto nije u redu. Od Bakira pa nadalje svi bi trebali dati ostavke. Pozivati nas na jedinstvo sramno je nakon što su cijeli narod doveli na najniže grane u historiji. Sve manje nam je države otkad je Bakir od rahmetli Sulejmana Tihića preuzeo stranku, a sve je više tzv. Herceg-Bosne i RS, a on širi floskule o jedinstvu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close