NogometSport

Edin Džeko: Nogomet pravi pozitivan imidž našoj državi, cilj nam je plasman na EP

Edin Džeko u intervjuu za UEFA-u: Nogomet pravi pozitivan imidž našoj državi, cilj nam je plasman na EP

S Ligom nacija je donesena prava odluka

Edin Džeko, nogometni reprezentivac Bosne i Hercegovine, govoreći o Ligi nacija, rekao je da je Evropska fudbalska federacija (UEFA) donijela pravu odluku pokrenuvši ovu ligu koji ima taj takmičarski duh.

U intervjuu za UEFA-u napadač i kapiten bh. tima govori da je Liga nacija dobra i iz razloga što se kroz nju može plasirati na Evropsko prvenstvo te da je odlična zamjena za prijateljske utakmice.

– Ako me pitate za Ligu nacija, mišljenja sam da je UEFA donijela pravu odluku da napravi ligu koja ima takmičarski duh i koja na kraju može donijeti Evropsko prvenstvo, u slučaju da neko to ne ostvari kroz kvalifikacije. Mnogo je bolje da su ekipe mnogo motiviranije nego li je to slučaj s prijateljskim susretima. Što se mene tiče, velika je razlika igrati prijateljske i utakmice Lige nacija – kaže Džeko.

Rekao je i da je jedan od ciljeva naše reprezentacije plasman u A diviziju Lige nacija, gdje bi u narednom izdanju igrala protiv najjačih evropskih reprezentacija. Prema Džekinom mišljenju, trenutno su tri reprezentacije dominatne na evropskom kontinentu.

– Španija je reprezentacija koja je uvijek u vrhu, bez obzira na to što nisu imali dobro Svjetsko prvenstvo. Također, tu je i Njemačka, koja je velesila i može uvijek napraviti tri ili četiri reprezentacije. Mislim da su te reprezentacije, uz naravno Francusku koja je prvak svijeta, u ovom momentu najbolje u Evropi – smatra naš as.
Dodao je da bi eventualni plasman BiH na Evropsko prvenstvo 2020. godine bio velika stvar i za reprezentaciju, ali i za državu.

– S obzirom na to da bi nam to bilo prvo evropsko takmičenje, sigurno bi to bila velika stvar za reprezentaciju i za BiH. Naime, nogomet posljednjih godina donosi dosta dobrog našoj državi, odnosno pravi pozitivan imidž o njoj – naglašava Džeko.

Kompletan razgovor s Dijamantom možete pogledati u videoprilogu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close