“Kako spriječiti regrutiranje za ‘Islamsku državu’ u BiH?”

Prema jednoj studiji 156 građana BiH otišlo je u redove Islamske države. Istodobno je potrebno manje senzacionalnog izvještavanja u medijima o ovom fenomenu, piše Standard.

„Jedan Hrvat treba biti ubijen kako bi jedna muslimanka bila puštena iz zatvora u Egiptu. To je posljednji video kojim prijeti teroristička ogranizacija Islamska država. Talac je 30-godišnji Tomislav S. IS u jugoistočnoj Europi, s obzirom na etničko-vjerski identitet, slabu ekonomiju i iritantnu politiku, može sasvim učinkovito širiti strah i trepet. IS također pokušava instrumentalizirati prošlost i govori o „kršćanskom podjarmljivanju“ Balkana. Prema propagandi, koju širi IS, islam u jugoistočnoj Europi također nije pravi islam. IS se, prilikom regrutiranja ratnika, djelomično bazira na bivše pripadnike jedinice El-mudžahid. U studiji „Zov rata u Siriji – i bosanskohercegovački kontigent stranih boraca“ politologa Vlade Azinovića i teologa Muhameda Jusića se navodi da jedan dio boraca Islamske države predstavljaju upravo ti vojnici. Oni su sada u svojim četrdesetim godinama – i time stariji nego brojni drugi. Prema toj studiji od kraja 2012. do kraja 2014. godine je iz BiH u Siriju otputovalo 156 muškaraca, 36 žena i 25 djece. Do januara 2015. godine vratilo se 48 muškaraca i tri žene. Ubijeno je 25 muškaraca i jedna žena. U odnosu na 3,8 miliona građana BiH udio boraca u Islamskoj državi iznosi 41 na miliona stanovnika. 60 posto ovih boraca je ranije živjelo u selefijskim zajednicama, čije je postojanje poznato vlastima, poput Gornje Maoče, Ošve i Dubnice. 20 posto je ranije živjelo u Zapadnoj Europi ili SAD-u,“ piše Standard.

Pripadnik IS-a iz BiH

List dalje citira autore pomenute studije Azinovića i Jusića koji naglašavaju da je „teško sa sigurnošću ustanoviti da li su borci zaista otputovali u Siriju, da li se tamo još uvijek nalaze ili su se vratili.“ „Azinović i Jusić također naglašavaju da je važno da bosanskohercegovačko društvo promijeni svoje „voajerističko držanje“ prema ovom fenomenu i da razvije socijalnu korektivu u školama i u civilnom društvu. Upravo zbog toga jer je oko 40 posto muslimana u BiH od suštinske je važnosti biti pažljiv u izvještajima u medijima. Propagandu protiv „muslimanskih terorista“ na Balkanu, koja je posebice postojala u ratu, u konačnici još uvijek koriste islamofobične snage. Jedan izvještaj lista Sunday Mirrora izazvao je zbog toga zabrinutost među poznavateljima prilika u BiH. Ovaj list je tvrdio da Islamska država u selu Ošve trenira svoje borce i da je ovo selo „glavno uporište“ IS-a na Balkanu. U tom selu doduše postoji selefijska zajednica, koju policija nadzire, ali nije u pitanju kamp za obuku. Tamošnje selefije osim toga podržavaju Nusra-Front“, piše Standard.

SPD želi radne vize za građane Balkana

Frankfurter Allgemeine Zeitung piše o prijedlogu SPD za uvođenjem radnih viza za građane Zapadnog Balkana. „SPD želi izdati radne vize azilantima sa Zapadnog Balkana ukoliko oni već imaju radni ugovor i minimalnu mjesečnu plaću od 1460 eura bruto. Ovo je objavio list „Rhenische Post“ pozivajući se na aktuelni dokument koji je usvojen 03. avgusta na sastanku na kojem su prisustvovali pokrajinski šefovi SPD-a i predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel. List dalje navodi da su političari SPD-a u tom dokumentu zatražili da se preostale zemlje Zapadnog Balkana proglase zemljama sigurnog porijekla. Za to da Albanija, Kosovo i Crna Gora budu proglašene zemljama sigurnog porijekla Kršćansko-demokratska unija se zalaže već dugo“, navodi FAZ.

  • Autor Zorica Ilić
    dw.de
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close