BiHPolitika

Kako je sve počelo i kako završava: Hronologija cijepanja SDA

Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH mandat je počeo sa 10 poslanika, a potom su zbog brojnih nesuglasica i raskola trojica poslanika, Senad Šepić, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović, napustila SDA i formirala nezavisni blok, tako da je SDA ostala sa sedam poslanika na državnom nivou.

Međutim, i od tih sedam, glasovi još najmanje dvojice poslanika u Klubu SDA u Predstavničkom domu BiH često se razlikuju od onih njihovih stranačkih kolega, a špekulira se da bi ubrzo još jedan od njih mogao istupiti iz tog kluba, što faktički znači da će se taj klub prepoloviti.

Kada je riječ o kantonima, osim Tuzlanskog, gdje je sa 16 SDA spala na samo tri zastupnika, haos vlada i unutar te stranke u Sarajevu. Nakon što je SDA napustio premijer KS Elmedin Konaković i sarajevski ogranak postaje sve “tanji”. Uz Konakovića, iz SDA su otišla i tri zastupnika u Skupštini KS, Kemal Ademović, Amel Mekić i Elvedin Okerić, a potom i nekoliko općinskih vijećnika: Mirza Selimbegović, Nermin Muzur, Tarik Stambolić, Mustafa Mulić, Senada Bosno i Sejad Đozo. Ranije su SDA napustili Velija Katica i Abid Jusić.

Zanimljivo je da bi SDA mogla ostati bez još dva zastupnika u Skupštini KS. Kako saznajemo, osim Amora Mašovića, koji je na granici da vrati člansku karticu, o tome ozbiljno razmišlja i Eldar Čomor

Stalne probleme u ovom mandatu ima i Klub poslanika SDA u krajiškoj Kantonalnoj skupštini.

Naime, mandat su počeli sa 11 poslanika, a sada ih imaju devet. Proteklih godina zbog stalnih turbulencija u SDA klub poslanika te stranke u Skupštini USK nema jedinstva, o čemu svjedoče brojne rekonstrukcije Vlade USK, koje su predvodile različite struje SDA. Zbog stalnih nesuglasica jedno vrijeme je Klub SDA USK djelovao s tek sedam poslanika, koji rade po principu “odi mi, dođi mi”.

Također, SDA je potpuno nestala u Bužimu! Prošlog mjeseca tu stranku napustilo je svih šest njenih dotadašnjih vijećnika u Općinskom vijeću Bužim.

 

Avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close