LifestyleTehnologija

Kako je iPhone promijenio svijet

Početak revolucije u mobilnoj telefoniji: Steve Jobs je od običnog mobitela stvorio uređaj s bezbrojnim funkcijama.

Kao što je to uvijek bilo tipično za njega, Steve Jobs je i tog 9. siječnja 2007. svoj nastup na pozornici u Moscone centru u San Franciscu učinio krajnje napetim. Stalno je pred publikom govorio o “tri nova proizvoda” koja želi predstaviti. No ubrzo je posjetiteljima postalo jasno: ovdje se radi o samo jednom jedinom novom Appleovom uređaju: iPhoneu. “IPhone je bio prvi pametni telefon uopće. Dakle, prvi mobitel s velikim zaslonom, s kojim se moglo koristiti Internet, telefonirati i slušati glazbu”, kaže za DW Stephan Ehrmann, glavni urednik stručnog časopisa “Mac & i”.

Ono što je danas za sve korisnike pametnog telefona, od šestogodišnjaka pa do bakice, potpuno normalno, tada je predstavljalo pravu revoluciju. Prije iPhonea postojali su samo mobiteli koji su imali mali ekran, tipkovnicu i loš pristup Internetu. “Mi smo nanovo izumili telefon”, hvalio se Steve Jobs prije deset godina na prezentaciji. No tu se radilo o još većem dostignuću: o mobilnom kompjutoru kojeg se može koristiti bez poteškoća i svugdje.

Kind spielt auf iPhone - Model Released (picture alliance/ZB)Namlađi odrastaju koristeći pametne telefone

Važan za poslovni svijet

Danas u Njemačkoj pametni telefon posjeduje skoro dvije trećine stanovnika i skoro svaka osoba između 14 i 29 godina. Za djecu su ti uređaji nešto što je samo po sebi razumljivo – kao za odrasle automobil. Prema jednoj studiji Njemačkog instituta za povjerenje i sigurnost u Internetu (DIVSI), oko 1,2 milijuna djece u dobi od tri do osam godina redovito koristi Internet. Oni koji još ne znaju čitati i pisati, jednostavno aktiviraju aplikacije dodirom simbola.

Za poslovni svijet ovaj uređaj doslovce predstavlja “revoluciju”, kaže Tobias Kollman, profesor Elektronskog poslovanja na Sveučilištu Duisburg-Essen. On ističe kako je iPhone omogućio tvrtkama da u svakom trenutku mogu doći do svakog klijenta. “Pobjednički pohod tog uređaja zajedno s pripadajućim aplikacijama jasno je pokazao da ljudi rado obavljaju gospodarske transakcije pomoću tih mobilnih telefona”, pojašnjava Kollmann za DW i ističe da je iPhone prvenstveno utjecao na turističku branšu. “Pomoću tzv. Location-based-servisa moglo se odmah utvrditi gdje se nalazi vlasnik mobitela i poslati mu, primjerice, direktno ponude hotela u blizini”, kaže Kollman. U međuvremenu se čak većina putovanja rezervira pomoću pametnog telefona.

Prodano više od milijarde iPhonea

Naravno, i sama trgovina pametnim telefonima je ogroman posao. Ako pogledamo brojke, tržištem dominiraju mobilni uređaji koji, poput Samsunga, koriste Googleov Android – u međuvremenu na njih otpada skoro 80 posto. No najveći dio zarade ostvaruje još uvijek Apple sa svojim iPhoneima, jer njegove su marže znatno veće nego kod konkurencije. U ovih deset godina prodano je više od milijardu iPhonea različitih generacija.

USA Apple Phil Schiller präsentiert das iPhone 7 AirPods (Reuters/B. Diefenbach)Prodaja iPhona7 nije ispunila očekivanja Applea

“IPhone je daleko najuspješniji Appleov proizvod”, kaže Stephan Ehrmann. “On toj firmi donosi ogromne zarade i stvorio je od Applea najvrjedniji koncern na svijetu. Sve drugo je prilagođeno iPhoneu – ne samo na čitavom tržištu izvan Applea, nego i sam Apple.”

Ovisnost kao problem

No taj ogromni uspjeh je istovremeno i veliki problem koncerna Apple. Naime, najvažniji njegov proizvod, aktualna verzija iPhonea, ne ispunjava očekivanja što se tiče prodaje. “Apple je već sada smanjio proizvodnju iPhonea 7”, kaže Ehrmann. “Oni dobro znaju da je potražnja smanjena i ne žele proizvoditi previše kako na kraju ne bi imali neprodanu robu.”

Proizvodi kao što su iPad, Apple-TV i Apple-Watch nisu postali takvi hitovi kao iPhone. Kako nasljednici Stevea Jobsa, koji je umro 2005., žele dugoročno osigurati preživljavanje tvrtke? Ehrmann predviđa: “Ono što sada slijedi, što je u stvari sada još u stadiju, recimo, javne tajne i s čime se može računati je Apple-Car – samovozeći automobil na električni pogon koji bi se narednih godina mogao pojaviti na tržištu.”

  • Autor Ulrich Klaus
  • DW.DE
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close