Kako ispravno piti pivo?

U svijetu vina je poznato da se bijela vina služe rashlađena a crvena na temperaturi podruma, međutim, u svijetu piva pitanje temperature na kojoj se ono servira je znatno kompleksnije.

Naravno, ukus mnogih jefitnijih piva ne mijenja se znatno ukoliko se posluže ledeno hladna, međutim, ukoliko se odlučite na nešto kvalitetnija piva trebalo bi dobro da razmislite prije nego što se odlučite na ledeno hladnu opciju.

Ukoliko pivo poslužite ledeno hladno, to može znatno uticati na njegov ukus i na samo uživanje u njemu. Sa druge strane, ledeno pivo je lakše piti i više osvježava, ali nauštrb toga gubite mnogo ukusa. Što je nešto hladnije, to je teže osjetiti ukus pošto gorčina slabi a pojačava se slatkoća.

Međutim, gorčina i ukus slada predstavljaju osnovne odlike svakog piva. Kada pijete ledeno hladno pivo uskraćujete sebi mnogo ukusa i suptilnih nijansi svakog piva.

Vrsta piva određuje temperaturu na kojoj bi trebalo da bude posluženo. Generalno, tamna piva trebalo bi služiti toplijim dok svijetla piva treba služiti rashlađena – ali ne previše.

Glavni razlog za to što većina proizvođača piva insistira na ledeno hladnom pivu jeste činjenica da tako nećete osjetiti njihov loš ukus. Kako bi ovo potvrdili možete sprovesti i ovaj eksperiment:

Pustite da se neko od najmasovnijih piva u ponudi polako hladi za šankom sat-dva, i onda, kada dođe na sobnu temepraturu – probajte ga. Primjetićete razliku u ukusu ali i kvalitet ukusa koji neće biti toliko dobar kao kada to isto pivo pijete ledeno.

Pogledajte neke od preporučenih temperatura za određene vrste piva:

4 – 7 stepeni Celzijusa je idealno za premijum piva, pilsnere, voćna piva i bijela piva.

7 – 12 stepeni Celzijusa je idealno za američka piva, crvena piva, portere, belgijska i irska ejl piva.

12 – 14 stepeni Celzijusa je idealno za gorka piva, belgijska jaka ejl piva i škotska ejl piva

 

Tekst objavljen u Examiner.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close