Valentin Inzko: Bh. vlast neka riješava probleme, u protivnom neka odmah ode!

Moja je poruka onima koji su u iskušenju iskoristiti proteste kao izgovor da ostanu kući i izbjegnu donošenje odluka da prisustvovanje sjednicama institucija Bosne i Hercegovine nije izbor koji stoji pred izabranim zvaničnicima. To je obaveza koju oni imaju prema glasačima koji su ih izabrali i prema svim građanima ove zemlje, ma gdje živjeli. Obaveza je to za koju su itekako dobro plaćeni. Zato pozdravljam činjenicu da su se izabrani zvaničnici iz Republike Srpske počeli vraćati na posao u Sarajevo

Anadolija

Izražavam saučešće porodici bebe Berine Hamidović; Ova je porodica, na neki tužan način, simbol nagomilanih problema Bosne i Hercegovine

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izrazio je svoje najdublje saučešće porodici bebe Berine Hamidović koja je umrla 13. juna nakon brojnih administrativnih barijera sa kojima se suočila njena porodica.

To što se desilo njima, kazao je Inzko za agenciju Anadolija, ne bi se smjelo dogoditi ni jednom roditelju, niti jednom djetetu.

”Iz sveg srca se nadam da će smoći snage nastaviti dalje bez Berine. Ova je porodica, na neki tužan način, simbol nagomilanih problema Bosne i Hercegovine. Oba roditelja su nezaposlena, dijete bez matičnog broja… To je surova realnost ove zemlje, a ne najnoviji automobili i najnoviji mobilni telefoni”, rekao je Inzko za agenciju Anadolija.

Osvrćući se na okupljanje više hiljada građana Bosne i Hercegovine ispred zgrade bh. institucija u znak protesta vlastima nakon smrti male Berine, kao na i seriju protesta diljem Bosne i Hercegovine, Inzko je istakao da bi, da je na mjestu nekih političara bh. države, veoma ozbiljno shvatio ovo što poručuju građani.

”A njihova je poruka i gluhom jasna: gospodo, radite svoj posao, zato smo vas birali, zato vas plaćamo, krajnje je vrijeme za rezultate. Lično sam iznenađen da građani svoje nezadovoljstvo stanjem u zemlji nisu iskazali i ranije, jer zaista, toliko je nagomilanih problema. Bosna i Hercegovina već godinama tapka u mjestu tako da građani imaju puno pravo da jasno i glasno kažu šta o tome misle. Ugrožavanje života onih koji su se tek rodili samo je kap koja je prelila čašu nezadovoljstva. Nadam se da će političari BiH konačno da se probude, da prestanu zamajavati narod praznim obećanjima i konačno početi da preduzimaju konkretne korake i mjere da poboljšaju život građana ove zemlje”, naglasio je on.

Komentirajući insistiranje političara iz Republike Srpske da i dalje, navodno, nisu sigurni u Sarajevu i da, kao i hrvatski političari iz dvaju HDZ-a, ne žele dolaziti u institucije u glavni grad BiH, Inzko je podvukao da može da razumije da neki ljudi imaju osjećaj nesigurnosti, jer je to subjektivan osjećaj koji treba poštovati.

”Sa druge strane, u BiH postoje institucije koje se bave ovim pitanjem i treba prepustiti odgovarajućim agencijama da rade svoj posao. Ni u kom slučaju protesti ne bi trebali da budu prepreka da se izabrani zvaničnici vrate na posao. Mislim da su  na ovom pitanju veoma aktivno proteklih dana radili gospodin Hilmo Selimović i ministar Fahrudin Radončić, i na tome njima treba čestitati. Također, slažem se s ocjenom da postoje uslovi za neometan rad zvaničnika i institucija. Jasno je da zastupnici moraju imati slobodu kretanja kao i svi drugi građani kako bi nesmetano obavljali svoje dužnosti. To je pravo koje treba poštovati paralelno s pravom na proteste”, poručio je on.

Ipak, podsjetio je da su ovu situaciju neki iskoristili kako bi podigli tenzije i na taj način opet u drugi plan stavili konkretne probleme koje ne rješavaju.

”Dok neki pričaju o etnički motiviranim protestima i inim zavjerama protiv ovog ili onog naroda, pripadnici istog tog naroda su mnogo više ugroženi činjenicom da nemaju dovoljno novaca da prežive od mjeseca do mjeseca. Ovakav smo scenarij vidjeli već mnogo puta prije i nadam se da građani ovaj put neće nasjesti na tu priču. Moja je poruka onima koji su u iskušenju iskoristiti proteste kao izgovor da ostanu kući i izbjegnu donošenje odluka da prisustvovanje sjednicama institucija Bosne i Hercegovine nije izbor koji stoji pred izabranim zvaničnicima. To je obaveza koju oni imaju prema glasačima koji su ih izabrali i prema svim građanima ove zemlje, ma gdje živjeli. Obaveza je to za koju su itekako dobro plaćeni. Zato pozdravljam činjenicu da su se izabrani zvaničnici iz Republike Srpske počeli vraćati na posao u Sarajevo”, govori Inzko.

Upitan kako vidi ponašanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, Inzko je dodao kako bi ”svima bilo bolje da ovu situaciju iskoriste kao pogon da nešto urade za građane i da konačno interese države i njenih stanovnika stave ispred svojih ličnih i stranačkih.

”A političari su izabrani samo za jednu stvar: da rješavaju probleme, kao i svaki savjesni roditelj”, podsjetio je.

Još jednom je ponovio kako ne želi amnestirati političare od njihove odgovornosti, te da neće nametati odluke koje bi oni trebali odnositi.

”Nametanje odluke bilo bi upravo to. Oni su ti koji moraju konačno shvatiti da moraju raditi posao za koji su se kandidirali. Ako ste već ušli u kolo, onda morate igrati ili ga napustiti, dati prostor nekome ko zna da igra. Zauzimati određene pozicije u društvu nije samo privilegija, to je i ogromna obaveza koja zahtijeva i rad i žrtvu i postizanje teških kompromisa za opći boljitak. Ko to nije shvatio,  nije mu mjesto u politici. Sada je vrijeme da političari shvate građane koji prosvjeduju i pažljivo ih saslušaju. Moja poruka političkoj eliti ove zemlje zaista je vrlo jednostavna – slušajte šta vam građani poručuju, rješavajte nagomilane probleme. Pred njima je veoma jednostavan izbor: ili napredak ili suočavanje sa posljedicama ako napretka nema”, zaključio je Inzko.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close