BiHPolitika

Kako Dodik i Čović mogu paralisati BiH

Postoji nekoliko načina na koji SNSD i HDZ BiH mogu da blokiraju donošenje odluka u BiH, što bi značilo paralizu vlasti u zajedničkim institucijama.

Predsjednici SNSD i HDZ Milorad Dodik i Dragan Čović najavili su da će do kraja godine predložiti zakon o Ustavnom sudu BiH, koji bi predviđao zamenu stranih sudija domaćim. Tom prilikom Dodik je zapretio blokadom BiH, ukoliko Bošnjaci ostanu protiv takvog zakona.

“Od te blokade onda ni raspad nije daleko, šta god ko o tome mislio” upozorio je Dodik.

Izvori „EuroBlica“ iz SNSD tvrde da je najizvesniji način blokade potezanje vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda BiH. Takođe, postoji i opcija totalne bloklade Doma ukoliko bi tri delegata SNSD i DNS odlučila da ne dolaze na sednice, što znači da ne bi bilo kvoruma.

“Srpska ima i mogućnost da donošenje važnih oduka o evropkom putu BiH blokira u okviru mehanizma koordinacije. U njegovim radnim telima predviđen je ovlašteni predstavnik Vlade RS. Ako on ne dođe, nema kvoruma” kaže sagovorik.

S druge strane, poznavaoci prilika smatraju da Draganu Čoviću prioritet nije usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH, već da je podržao Dodika da bi zauzvrat dobio njegov glas za radikalne izmene Izbornog zakona BiH u kome najvažnija stvar nije spajanje izbora, već hrvatska izborna jedinica.

Politički kockar i suptilna lisica

Sociolog i politički analitičar iz Mostara Slavo Kukić smatra da pretnje blokadom BiH ipak ne treba shvatiti preozbiljno.

“Dodik je klasični politički kockar. Mada je poznat po političkim ultimatumima, ne verujem da ovaj put ima hrabrosti da ide do kraja. U tome ga ne bi sledili ni ljudi iz RS u institucijama BiH. Ovom izjavom prešao je granicu dopuštenog” kaže Kukić.

Ubeđen je da Čović nikada neće povući radikalan potez, „jer je mnogo suptilniji lisac od Dodika koji koristi samo mišiće“.

“Čović je prepreden političar, koji je, osim toga, i jako pametan. To je najgora kombinacija koja se kod čoveka može naći. Savezom sa Dodikom on pokušava da dođe do izmene Izbornog zakona i Ustava, kako bi obezbedio svoju fotelju u Predsedništvu BiH i na izborima eliminisao sve Hrvate izvan Hercegovine.

Kada je reč o SDA, njihova politika je čak otrovnija po BiH od Dodikove i Čovićeve. Igraju na kartu političke demokratije, da je svaki glas isto vredan. Ali, u podtekstu te igre je kalukacija po kojoj treba sačekati prvu priliku da se Srbi i Hrvati dovedu na nivo nacionalnih manjina, računajuči na demografsku većinu Bošnjaka” zaključuje Kukić.

Genjac: Džaba im ultimatum

Predsednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac kaže da su neprihvatljivi bilo kakvi ultimatumi i upozorava da će najviše štete od njih imati oni koji ih pokreću.

“Ne menja svar to što više ne preti samo Dodik, nego i Čović. Poznat je stav SDA u pogledu mogućeg usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH. Ta priča je skretanje pažnje sa stvarnih problema u BiH. Bilo bi mnogo značajnije da se pravosuđe bavi procesuiranjem korupcije koja je najveći problem u BiH” kaže Genjac za „EuroBlic“.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close