Kako cijeđenje bubuljica može biti opasno po život

Najviše problema sa bubuljicama imaju tinejdžeri, ali se bubuljice mogu pojavljivati tokom cijelog života. Mnogi ljudi, umjesto da je puste da prođe sama od sebe, odluče da se bubuljice riješe cijeđenjem. Dermatolozi upozoravaju da to u nekim slučajevima može biti ekstremno opasno. Evo i zašto.

Ožiljci koji mogu ostati nakon cijeđenja bubuljice, najbezazleniji su trag koji ovaj čin ostavlja. U ekstremnim slučajevima, to može izazvati infekciju, jer kada cijedite bubuljice, na tom mjestu pravite rupicu na koži i dovodite bakterije sa ruku u direktan kontakt sa ranom.

Na licu postoji takozvani “trougao smrti”, koji se tako naziva zato što, ako u okviru njega dođe do infekcije, posljedice mogu biti fatalne. Krvni sudovi u ovoj oblasti vode do zadnjeg dijela glave, sve do mozga, a ovoj oblasti se nalaze i sinusi. Ako se ne uoči i ne izliječi na vrijeme, infekcija sinusa može dovesti do ozbiljnih problema: do paralize, gubitka vida, pa čak i do smrti.

Takođe, vene koje se nalaze u oblasti nosa, usta i očiju u direktnoj su vezi sa mozgom, pa bakterija koja na taj način uđe u organizam može biti veoma opasna po mozak.

IZBJEGAVAJTE ČUPANJE DLAKA IZ NOSA

Nos je pun štetnih bakterija koje se zadržavaju na nosnim dlačicama. Dlake sprečavaju bakterije da prodru dublje u vaš organizam, pa su one ustvari više nego poželjne. Naravno, ako dlake počnu da vire iz nosa, možete da ih skratite makazama ili trimerom, ali ih nikako nemojte čupati, jer tako ujedno čupate i korijen, pa izazivate krvarenje u nosu.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close