LifestyleTehnologija

Kako bi Blockchain tehnologija mogla promijeniti naše živote

Napisao: Philip Boucher

Najjednostavnije, blockchain tehnologija je lista svih transakcija koje su ikada izvršene u specifičnom domenu. Te transakcije su organizirane u „blokove“, linearno povezane, hronološke „lance“ i – za razliku od tradicionalnih zabilješki o transakcijama – one su javne i decentralizirane. Ovo znači da, umjesto centralnog posrednika koji kontrolira pristup, sve informacije su u posjedu svih korisnika, i nove transakcije se dodaju procesom konsenzusa. Tehnologija je komplikovana, kontroverzna i brzo se razvija, ali je i povećan interes za nju kod građana, biznisa i legislatora širom Evropske unije. Novi izvještaj pod nazivom „Kako bi blockchain tehnologija mogla promijeniti naše živote“ daje uvod za sve one koji su znatiželjni u vezi s ovom tehnologijom, i ima za cilj da pokrene komentare i diskusiju(za zainteresirane više na:https://epthinktank.eu/2017/03/01/how-blockchain-technology-could-change-our-lives/.

Najpoznatija upotreba blockchain tehnologije je za digitalne valute kao što je bitcoin, koja se oglasila na svjetskom nivou zabilježivši 1 000-postotni porast u vrijednosti u samo jednom mjesecu u 2013. godini. To je brzo nestalo, ali stabilan rast od 2015. godine znači da su bitcoini, u današnje vrijeme, cijenjeniji nego ranije.

Postoji mnogo različitih načina za upotrebu blockchain-a za stvaranje novih valuta. Stotine takvih valuta su kreirane sa različitim karakteristikama i ciljevima. Način na koji blockchain bazirane valute stvaraju brze, jeftine i sigurne javne zabilješke znači da bi one isto tako mogle biti korištene za mnoge nefinansijske zadatke, kao što su brojanje glasova na izborima, ili obezbjeđivanje da je određeni dokument postojao u specifično vrijeme. Blockchaini su naročito dobro prilagođeni za situacije u kojima su informacije o prošlosti vlasništva. Na primjer, blockchaini bi mogli poboljšati upravljanje lancem opskrbe, nudeći sigurnost da dijamanti imaju etičko porijeklo, da odjeća nije proizvedena u tzv. „sweatshop-ovima“, i da šampanjac zapravo dolazi iz Champagne. Blockchain tehnologija bi mogla konačno riješiti problem muzičkih videa i piratstva, dok bi omogućila da digitalni mediji, kao što su knjige, vinil i video trake, budu legitimno kupljeni, prodati, naslijeđeni, poklonjeni kao polovna roba. Blockchain također predstavlja prilike u svim vrstama javnih usluga, kao što su zdravlje i dobrotvorne uplate, dok ugovori samoizvršavanja, na početku razvoja blockchain tehnologije stvaraju put kompanijama koje same upravljaju sobom bez ljudske intervencije. Svi ovi primjeri, kao i ostali, su diskutirani u izvještaju.

Blockchaini unose određenu kontrolu nad dnevnim interakcijama sa tehnologijom daleko od centralnih elita, redistriburajući je među korisnike. Čineći to, oni čine sisteme transparentnijim i, možda, demokratičnijim. Kada se to kaže, blockchain upotreba će vjerovatno rezultirati revolucijom. Zaista, vlade i giganti industrije koji snažno istražuju blockchain i njen razvoj ne pokušavaju se učiniti starijim, nego unaprijediti svoje usluge. Postoje također neka šira pitanja koja je potrebno razmotriti. Na primjer, blockchain transparentnost je uredu za pitanja javnih zabilješki kao što su državni registri, ali šta je sa bankovnim saldima i drugim osjetljivim podacima? Je li moguće (iako samo ponekad i sa znatnim naporom) identificirati individue povezane sa transakcijama, potencijalno kompromitirajućim za njihovu privatnost i anonimnost. Dok neki blockchain-i nude potpunu anonimnost, neke osjetljive informacije jednostavno ne bi trebale biti distribuirane na ovaj način. Štaviše, iako blockchain-i nisu uvijek problematični, i iako je mogućnost da će donijeti revoluciju u svaki aspekt naših života, oni bi mogli imati značajan uticaj na mnoga područja. Priprema je potrebna za izazove i prilike koje blockchainis donese.

Izvještaj gleda na osam područja u kojima je za blockchain opisano da ima potencijalno značajan uticaj i izvještaj objašnjava kako bi tehnologija mogla biti razvijena u tom specifičnom području, mogućim ishodima koje bi potencijalni razvoj mogao imati, i predviđa koja su to potencijalna pitanja politike i daje zaključke za neke široke opcije za političko djelovanje.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close