Kako 3,5 milijarde KM doznaka dijaspore dijelom usmjeriti u razvoj BiH?

Doznake koje bh. dijaspora šalje svojim porodicama, a koje iznose 3,5 milijardi KM godišnje, treba usmjeriti za investiranje u BiH, a mogućnost za to pruža se otvorenjem prvog Seed centra u regionu.

Ovo je rečeno na prvom Seed Forumu koji je Društvo za tržišne studije u saradnji sa Seed Forum Internationalom organiziralo danas u Centralnoj banci BiH u Sarajevu.
Seed Forum u BiH organiziran je radi aktiviranja investiciono pasivnih finansijskih resursa BiH i regije – primarno lokalnih depozita i doznaka iz inostranstva.
– Problem investitora je što o BiH, vitalnim i brzorastućim firmama, nemaju dobru informaciju, a Seed će upravo omogućiti da 30.000 firmi širom svijeta dobiju kvalitetnu informaciju o mogućnostima u BiH. Između ostalog, i naša dijaspora koja zasad pomaže BiH kroz doznake koje šalje svojim porodicama  na ovaj način će imati šansu da se organizuje i da investira u BiH kazao je, otvarajući skup, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
Sama odluka da prvi takav centar u regionu bude napravljen u Sarajevu, kako je dodao, šalje poruku da je BiH povoljno tlo za investiranje u budućnosti.
Ovaj forum, po riječima guvernera Centralne banke BiH Kemala Kozarića, pokušava da napravi jedan novi oblik saradnje naših građana koji žive u inostranstvu i koji su, naprimjer, prošle godine poslali 3,5 milijardi KM u BiH.
Te doznake su, naravno, korisne, ali guverner Kozarić smatra da bi se taj odnos trebao podići na veći nivo i pokušati otvoriti mogućnost investiranja naših ljudi da bi donijeli novu filozofiju, znanja i navike, te da se dokaže i pokaže da je biznis u BiH moguć.
– Činjenice da doznake iz inostranstva iznose negdje oko 13 posto GDP-a, te da imamo deficit tekućih računa oko devet posto, pokazuju da je to jedan od značajnih izvora za zatvaranje tog deficita. Naše vlasti na svim nivoima, naša ekonomska diplomacija i svi mi koji radimo u BiH moramo ozbiljno prići tim ljudima na način da ih ne doživljavamo samo kao pošiljaoce novca u BiH nego kao partnere, investitore, kao i da imaju određene olakšice pri registraciji i kad su u pitanju poreska opterećenja, jer mislim da to zaslužuju – izjavio je Kozarić.
Cilj Seed Forum Internationala jest srušiti granice za kapital i omogućiti vidljivost kvalitetnim kompanijama prema investitorima.
Predsjednik i glavni izvršni direktor Seed Forum Internationala Steinar Korsmo izjavio je da je u zemljama u kojima Seed djeluje uočen rast biznisa, odnosno poslovanja, koji se na kraju odrazio i na sam ekonomski rast države.
-Naravno da će trebati vremena da se napravi jedna zajednica investitora u BiH i da krene taj rast. Mi se nadamo da ćemo uspjeti da napravimo tu zajednicu u koju ne ulaze samo tradicionalni investitori, već i drugi iz Evrope i svijeta – istakao je Korsmo.
Dodao je da konferenciji prisustvuje sedam kompanija, od toga šest iz BiH i jedna iz Norveške i da su sve obučene i spremne kao investitori za nova tržišta.
– Činjenica je da je veliki dio bruto nacionalnog dohotka pokriven prilivima novca iz inostranstva, odnosno novcem dijaspore. Ukoliko bismo uspjeli da taj novac usmjerimo u razvoj kompanija koje donose rast, to bi bio jedan od naših ciljeva – istakao je Korsmo.
Seed Forum mehanizam, po riječima predsjednika Društva za tržišne studije Irfana Polimca, okuplja 30 hiljada individualnih i institucionalnih investitora iz više od 30 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Kinu, Rusiju, Ujedinjene Arapske Amirate i druge.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close