Kakanjski rudari ne zaboravljaju svoje pale komorate

Polaganjem cvijeća na spomeniku palih rudara u Kaknju i zvuke rudarske muzike na dostojanstven način obilježen je 21. decembar Dan rudara.

Kakanjski rudari su simbol snage, napretka, optimizma, solidarnosti i zajedništva. Zbog toga se Kakanj ponosi svojim rudarima. Polaganju su prisustvovali osim građana Kaknja ,djeca palih rudara, predstavnici Općine , Zeničko-dobojskog kantona,te menadžment Rudnika Kakanj. Prigodan recital pročitao je glumac Mirza Mušija, a direktor Rudnika Kakanj Mirsad Jašarspahić obraćajući se prisutnima istakao je rudari Rudnika Kakanj ne zaboravljaju niti će ikada zaboraviti svoje komorate koji su poginuli u najvećoj rudarskoj katastrofi koja je se dogodila 7.juna 1965 godine.

U jednom danu 128 rudara poginulo je u jami Orasi. Cvijeće je položeno i u Centralnom spomen parku boraca antifašističkog i proteklog NOR-a 92-95.U rudarskom muzeju uprilična je pigodna izložba povodom praznika rudara, a u večernjim satima održana je Svečana akademija u kino Sali Doma kulture.

Autor: Az. S. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close