SDA BiH: Zvizdićevo imenovanje opet posvađalo vrh stranke

Dan nakon izbora Denisa Zvizdića za kandidata za mandatara Vijeća ministara BiH, unutar Stranke demokratske akcije ne stišava se bura, a disonantni tonovi najavljuju nemirno proljeće uoči šestog kongresa na kojem će biti birani novi predsjednik i rukovodstvo.

Kako nezvanično saznajemo, kadrovi bliski rahmetli Sulejmanu Tihiću ogorčeni su postavljenjima i preglasavanjima te su, kako nam je rečeno, izbrojali da je Izetbegović samo u pola godine predložio i isposlovao osam imenovanja na rukovodeće pozicije samo iz svog tabora i protivno dogovoru s konvencije.

Veliko razočarenje

Pojedini članovi SDA ni jučer nisu krili razočarenje praksom koju provodi Izetbegović, a pogotovo preglasavanjem, kojeg je u posljednjih nekoliko mjeseci bilo više puta. Toga je svjestan i potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović. On kaže za “Avaz” da i dalje vjeruje da je Adil Osmanović najbolji kandidat za poziciju Vijeća ministara te da preglasavanje SDA neće donijeti ništa dobro.

– Osmanović je bio najbolja formula da dođemo do potpunog jedinstva u SDA. Mislim da je za ovako važnu poziciju bilo potrebno da imamo konsenzus. Volio bih da je Zvizdić dobio 25 ili 30 glasova. To bi onda bila dobra poruka svima u SDA – rekao je Ahmetović.

On je ustvrdio da će vrijeme pokazati je li bio u pravu, kazavši da se “jedna mala grupa ne može sama boriti za jedinstvo u SDA”. Adil Osmanović, koji je bio predložen za kandidata za mandata Vijeća ministara, i jučer je ponovio za “Avaz” da bi tajno glasanje donijelo drugačiji ishod.

– Ljudi su bili pod pritiskom. Imate članove Predsjedništva BiH kojima su obećane funkcije, pozicije. Kako da onda glasaju protiv kandidata kojeg je predložio Izetbegović? Ali, šta sada da radimo – rekao je Osmanović.

Imali dogovor

Nermin Mandra, član Predsjedništva SDA, kazao je da bi se ovakve stvari trebale rješavati konsenzusom.

– Ovako je možda i bolje. Neka sve izađe načistac. Neka se vidi ko su ti kalkulanti u SDA, čas tamo, čas ovamo. Neka se vidi ko je za koga. No, uvijek je bilo da neko nekoga preglasa. Ne vidim tu neku veliku dramu – kaže Mandra.

I Alija Budnjo, član Glavnog odbora SDA, kaže za “Avaz” da ovo što se radi nije dobro za SDA.

– Bio je dogovor da više nema preglasavanja, da se konsenzusom donose sve odluke. To je Izetbegović jasno rekao. No, ovo je već drugi put da su se desila preglasavanja. Mislim da to nije dobro i tako više neće ići – rekao je Budnjo.

Na sjednici Predsjedništva SDA od 29 članova, 17 ih je glasalo za Zvizdića, dok je šest bilo suzdržanih, a ostali nisu bili prisutni. Suzdržani su, navodno, bili Adil Osmanović, Sadik Ahmetović, Ramiz Salkić, Salko Sokolović, Zijad Hadžiomerović i Nermin Mandra.

Softić: Uvijek je bilo frakcija

Safet Softić, potpredsjednik SDA, rekao je za “Avaz” da ne mogu uvijek svi biti zadovoljni rješenjima, kazavši da je Kadrovska komisija Zvizdića predložila za mandatara.

– Mislim da sada nije dobro da u SDA imamo neke turbulencije. Ima različitih mišljenja, ima različitih frakcija, toga je u SDA uvijek bilo. Ali, izborom Zvizdića ne vidim neki problem – rekao je Softić.

Zvizdić ekonomski uništio Kanton Sarajevo

Denis Zvizdić kadar je SDA koji je konstantno u vlasti duže od desetljeća.

Iako se on voli pohvaliti time da je Kanton Sarajevo cvjetao u vrijeme njegove vladavine, demantiraju ga finansijski i revizorski izvještaji iz tog perioda, tokom kojeg su konstantno bilježeni nazadovanje u privredi, zapošljavanju, gubici javnih preduzeća u KS poput GRAS-a, “Rada”, “Parka”, ViK-a…

zvizdic

Zvizdić: Godinama na visokim funkcijama

Zvizdićevu eru u zakonodavnoj vlasti obilježili su i brojni protesti nezadovoljnih građana. Ovaj arhitekta po struci, porodično, ali i poslovno, snažno je vezan uz mladomuslimanski krug u Sarajevu (prije svega uz porodice Čampara i Izetbegović), koji je inspiriran ideologijom egipatske Muslimanske braće.

Posljednjih godina Zvizdić je na čelu SDA koja je na vlasti u Kantonu Sarajevo, a rezultat njihovog rada je kolaps nekada najbogatijeg kantona. Deficit sarajevske vlade mjeri se stotinama miliona maraka, a pravni i finansijski haos prijeti da u potpunosti blokira funkcioniranje.

Kako dobro je Zvizdić vodio Kanton Sarajevo potvrđuje današnja otužna slika ovog kantona. Zvizdić je član Sabora Islamske zajednice u BiH i ponovo se kandidirao za tu funkciju.

Autor: M. AŠČIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close