BiHPrivreda

Kakanj domaćin 11. Sjednice UPFBIH

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

(Kakanjdomaćin 11. Sjednice UPFBIH)

Jedanaestaredovna sjednica Udruženja poljoprivrednika FBIH održana je u ponedeljak02.12.2019. godine u sali Općinskog vijeća Kakanj. Domaćini su se potrudili daprotekne sve u najboljem redu. Sastanku su prisustvovali predstavnici svihpoljopprivrednih udruženje iz Federacije BIH. Pored predstavnika  poljoprivrednika, obzirom da se radilo i ozavršnoj sjednici za 2019 godinu koja je bila i svećanog karaktera,prisustvovali su Načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, bivši Načelnik Općinekakanj i trenutni zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BIH Nermin Mandra aprisustvo su bili najavili i federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić iKantonalni ministar poljoprivrede ZDK Mirnes Bašić ali su bili spriječeni doći.

Na sjednici suse sumirali rezultati rada u tekućoj godini, a isto tako izneseni su planovirada za narednu godinu.  U svečanomdijelu sjednice uručene su prigodne zahvalnice za doprinos razvojupoljoprivrede. Čast da uruči zahvalnicu bivšem načelniku Općine Kakanj itrenutnom zastupniku u Parlamentarnoj skupštini BIH Nerminu Mandri, čovjekukoji je primjer i model ostalim lokalnim zajednicama kako razvijatipoljoprivrednu proizvodnju,  pripala je Emiru Džafiću i predsjedniku Udruženjapoljoprivrednika VI-MILK Visoko i ujedno podpredsjedniku Federalnog udruženjapoljoprivrednika.

U svom obračanjupoljoprivrednicima predstavnici Općine Kakanj naglasili su svoju opredjeljenostrazvoju poljoprivrede kroz planski dokumet Strategija razvoja poljoprivredeOpćine Kakanj 2013-2021. Iznijeli su podatak da je prilikom preuzimanja mandatanačelnika Općine Kakanj, Nermin Mandra zatekao budžet za poljoprivrdu u iznosuod 38 hiljada maraka i svake godinesu povećavali navedenu stavku tako da danas u 2019.godini budžet zapoljoprvredu iznosi 555 hiljada maraka.Kakanjski poljoprivrednici za razliku od visočkih imaju snažnu podršku općinskeadministracije a to se najbolje vidi po rezultatima rada i pozitivnom trendupovećanja svih vrsta proizvodnji.  

Na kraju zahvaljujemo se domaćinima na gostoprimstvu i nadamo se da će i ostale lokalne zajednice krenuti primjerom podrške poljoprivredi kao Općina Kakanj.

Izvor: VI-MILK / Udruženje proizvođača mlijeka, rasplodnih junica, tovnih junadi i domaće autohtone pasmine goveda „Buša“ i ovaca

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close