Kad se Avdo Avdić preserava?

Jadno, ogavno i “izvan svake razmne sumnje” – gnjidoidno je zvučao sinošnji “redakcijski osvrt” televizije “većeg entiteta”, a koji potpisuje Avdo Avdić, urednik Informativnog programa tog jada od medijskog zdanja, da ne kažem sranja.

Svoju mentalnu nehigijenu i intelektualnu skromnost započinje riječima: “Dvodecenijsko iskustvo nas je naučilo – kada Naser Orić postane najbitniji Bošnjak, BiH i Bošnjaci budu slabiji nego ikada…”

Ti, Avdo Avdiću – konju marke Dorat, da imaš i trunku pameti u glavi, a očito je da je nemaš – znao bi da su ljudi poput Nasera osigurali tebi i takvim diletantima da danas možete “drkati po pameti Bošnjaka, ali i drugih konstitutivnih naroda i ostalih”.

Ti, Avdo Avdiću, konju u Bošnjaka, ako već nemaš blage veze o geopolitičkim okolnostima, strateškim orjentacijama međunarodne zajednice i “agresorskim politikama susjeda” prema BiH, bilo bi najpametnije i društveno svrsishodnije da dostojanstveno odšutiš vlastito neznanje.

Kompenzaciona logika kojom javno promišljaš, a u kontekstu tog mentalnog zahmeta u Bošnjačkom korpusu pronalaziš i uzrok i povod, nije ništa drugo već kvislinška “medvjeđa usluga” Bošnjacima i “voda na mlin” svim tim silnim akterima koji cjelokupan problem BiH vide i isčitavaju u Bošnjacima, odnosno religiji koju upražnjavaju – islamu.

Ti, Avdo Avdiću, konju među medijskim diletantima, nisi niti svjestan koliko nanosiš štete Bošnjacima ali i svim drugim građanima koji BiH doživljavaju svojom domovinom, svojom konstantnom logikom kriminaliziranja svega i svačega, a bez valjanih argumenata.
Špekulativna logika donosi tebi korist, i već si “uvalio guzicu” na uredničko mjesto u “Javnom servisu”, a pitaš li se ikada koliko je to koštalo Bošnjake koje pokušavaš štititi, pa i sve druge građana BiH.

NASER ORIĆ bi za tebe trebao biti, prije svega GRAĐANIN kojeg trebaš štititi od kleveta, a ne da ga ti kriminaliziraš. Potom KOMANDANT koji je pokazao da se BiH mogla braniti i odbraniti i na Drini, a ne po mahalama “političara” koje ti svojim pisanijama sada braniš i koji su ti pomogli da “dupe uvališ” na budžetske jasle.
Sve dok nadležni SUD ne donese PRESUDU bilo koje vrste, a ti ne ponudiš DOKAZ – ARGUMENT za svoje špekulativne glasine, TI – Avdo Avdiću, a i tebi svi slični bi o NASERU i bilo kojem drugom GRAĐANINU ove države trebali pisati i govoriti s punim respektom i profesinalnim uvažavanjem LIČNOSTI o kojoj pišete.
Vaš pokušaj od novinarstva, ustvari je samo jedan od strateških pravaca “nedobronamjernih aktera oko BiH”, da se unošenjem smutnje, kriminaliziranjem svega i svačega izjednači krivnja svih aktera u BiH, i kompenzacionom logikom, u konačnici relativizira prošli rat na način da u krajnjoj konsekvenci “SMO SVI ISTI – svi podjednako krivi, svi činili zločine, itd”.

Avdo Avdiću, ovdašnje “Javno mnijenje” i građani zaslužuju objektivne, analitički utemeljene informacije od medijske kuće za koju MORAJU plaćati takse. To što MORAJU plaćati taksu da bi tebi osigurali plaću ne znači da imaš pravo, a još manje obavezu, svoje vlastite frustracije, ambicije i patološko kritizerstvo sijati da bi sistemski, a po volji NEPRIJATELJA BiH uzgajali defatizam i beznađe u ovoj državi.

Javnosti se izvinjavam, a Avdi Avdiću – pokušaju od novinara najdobronamjernije sugerišem da vlastitu mentalnu nedozrelost manifestira u miljeu prijatelja i kućnom ambijentu, a ne da nam je nameće kao “redakcijski osvrt na političke igre domaćih i političara iz međunarodne zajednice, politiku u Potočarima i posljedice u BiH i regiji.”

Da li ti Avdo Avdiću želiš da nas uvjeriš kako svaka “optužnica” iz Srbije treba biti nama znak da se odričemo komandanata i drugih zaslužnih građana. I pored činjenice da je Haški tribunal OSLOBODIO Nasera Orića svih optužbi.

Da li si ti Avdo Avdiću svjestan vlastite plitkosti. Da zbog takvih kao ti su u ratu Bošnjački pregovaraći “popuštali”, i da sada i ovdje ne opserviram naširoko – da smo od međunarodno priznate država Republike BiH svedeni na ovu današnju skalameriju od države, zbog logike koju ti afirmišeš. Da se popušta i udovoljava onima koji otvoreno i na svaki mogući način čine sve što im je u raspoloživim mogućnostima da čim prije BiH dovedu u poziciju neodrživost, suživot nemogućim i građane robljem vlastitih političkih oligarhija.

Avdo Avdiću, jadu Bošnjačkog korpusa i svih građana koji BiH doživljavaju jedinom domovinom – spasi nas vlastitih plitkoumnih komentara, i bolesnog nastojanja da svaka šuša koja se mikrofona i kamere dohvati izigrava Bakira Hadžiomerovića, Senada Hadžifejzovića ili Dušku Jurišić.

Avdo Avdiću, ti i takvi kao ti medijski smislovi “nasalacate” sebi slične skorojeviće da pravdu i patriotizam manifestiraju po javnim skupovima na način da po Zenici gaze Izraelske zastave, po Potočarima ganjaju Premijera druge države, po društvenim mrežama afirmišu kompenzacionu logiku – pravdajući vlastite gluposti onim iz komšijske avlije.

Avdo Avdiću, nisu Bošnjaci kolateralna šteta za podkusurivanje ni turskih, nit američkih, još manje ruskih, a da ne govorimo o susjednim političkim interesima. Bošnjaci su danas i ovdje žrtva prije svega političkih, a u velikom dijelu i medijskih skorojevića koji zaradi vlastite guzice prodaju i rasprodaju BiH kako bi se dodvorili NEPRIJATELJIMA ove države.

I zato Avdo Avdiću – ne seri matereti!

A koristim ovu priliku da sve građana pozoven na građanski neposluh po pitanju plaćanja TV takse prema Javnom BiH servisu – sve dok u tim medijskim ustanovama ne riješe pitanje profesionalnog kadra i ne ponude program vrijedan pažnje za sve građane koji nemaju rezervnih domovina, ali i one koji imaju pravo i na takve mogućnosti.
Autor: Midhat Hajdarević
www.magazinplus.eu

Kompletan video prilog FTV možete pogledati OVDJE.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close