A SDA BiH: Govorimo o genocidu, a ne o Vučiću!

Nakon incidenta u Potočarima svjedoci smo velikih rasprava, izvinjenja, međusobnog osuđivanja i nažalost, sve većeg neslaganja među samim Bošnjacima.

Stranka demokratske aktivnosti BiH smatra da je u ovom trenutku nužno naglasiti nekoliko bitnih činjenica, izvući pouke iz njih i još jednom se okrenuti budućnosti čije kreiranje ovisi o stavovima koje donesemo u sadašnjosti.

Potrebno je jasno i glasno kazati da se srbijanski premijer Aleksandar Vučić, nakon svih njegovih izjava u prošlosti i neposredno prije dolaska u Srebrenicu, nije trebao pojaviti na memorijalu.

Jednako tako je bitno naglasiti da su organizatori i službe osiguranja potpuno zakazali u obavljanju svoga posla jer su mjere sigurnosti, s obzirom na opću atmosferu koju je Vučić izazvao svojim ranijim istupima, trebale biti daleko bolje i preciznije čime je ovaj incident mogao biti spriječen. A SDA BiH još jednom ističe da je najbitniji iskorak u ovoj zemlji da svako počne raditi svoj posao odgovorno i ozbiljno čime će se i slični incidenti na vrijeme prevenirati, a ovakve situacije se neće ponavljati.

Činjenica je takođe, da su kroz ovaj incident i svu polemiku koja se nakon njega vodi, na najvećoj šteti ponovo Bošnjaci kojima se jedan nekontrolirani incident pripisuje kao atentat, a čijih 8.372 nedužno ubijena Srebreničanina i dalje nisu genocid! To je još jedna nepravda koju treba prepoznati i boriti se protiv nje.

Smatramo da je svaka rasprava među Bošnjacima o ovom slučaju sada suvišna i pozivamo sve Bošnjake u domovini i dijaspori da se ujedine u jednome stavu da Aleksandar Vučić ne može dobiti više pažnje nego što je dobio i da je naš jedini zadatak nastaviti govoriti istinu o Srebrenici, istinu o genocidu i istinu o agresiji na BiH.

Pomirenje u BiH je nužno, ali pružena ruka mora biti iskrena dok iskrenost potvrđuju djela. Pružena ruka majki Srebrenice je pravi primjer za to i svako od nas ima priliku činiti poštena djela i pokazati ih svijetu i A SDA BiH poziva sve političare u regionu da učine konkretna djela koja će dovesti do pomirenja i boljeg suživota na ovim prostorima.

 

PRESS SLUŽBA A SDA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close