JP Autoceste FBiH u roku završile radove na graničnom prijelazu Bijača

JP Autoceste FBiH d.d. Mostar završilo je u potpunosti radove na izgradnji graničnog prijelaza Bijača čija je vrijednost iznosila 12 miliona KM. Na izgradnji su bile angažovane domaće kompanije Euroasfalt, ŽGP i Hidrogradnja, a radovi su finansirani iz vlastitih sredstava, i prije nego su sredstva odobrenog kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) postala raspoloživa. Ovo će biti jedan od dva međunarodna granična prijelaza na kojima će biti moguć uvoz i izvoz svih roba, nakon što 1. jula Republika Hrvatska postane članica Europske Unije.

“JP Autoceste FBiH uspješno su i prije roka završile još jedan projekat“, istakao je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH d.d. Mostar, naglašavajući da dalje poslove preuzima Uprava za indirektno oporezivanje BiH, koja će početi sa izgradnjom, opremanjem i stavljanjem u funkciju graničnog prelaza Bijača. “Posebno mi je zadovoljstvo što smo i ovaj projekat kvalitetno realizirali u saradnji sa domaćim kompanijama, čime dokazujemo da imamo i stručnost i kapacitete da vlastitim snagama i u predviđenim rokovima gradimo moderne autoceste”, zaključio je Karić.

Radovi su trajali pet mjeseci, a službeni rok je bio 1. juni, 2013.

Najveći izazov tokom radova bio je iskopati brdo visoko 30 metra, a široko 180 metara što je i učinjeno za tri mjeseca”, istakao je Antonio Križanac, šef projekta dionice Bijača – Kravice.

magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close