BiHPolitika

Jozić: Donosimo izmjene Zakona o udrugama za sigurno finansijsko poslovanje

U okviru ispunjavanja obaveza proisteklih iz članstva u Vijeću Evrope i izvješća Moneyvala o stanju u BiH radi sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma Federalno ministarstvo pravde uskoro će dostaviti Vladi FBiH izmjene i dopune Zakona o udrugama i fondacijama u FBiH.

Potvrdio je to federalni ministar pravde Mato Jozić nakon sjednice Vlade FBiH, navodeći da je neophodno izvršiti izmjene da bismo imali siguran i učinkovit pravni okvir u oblasti finansijskog poslovanja.

– U BiH ima 21.000 fondacija i udruženja, registiranih na 14 različitih nivoa. U dosadašnjoj praksi to registriranje postao je biznis, te je 500 miliona sredstava prošlo kroz udruženja i fondacije   – kaže Jozić.

Pri kraju je, dodaje, ispunjenje druge bitne obaveze – uvođenje najmodernijeg elektronskog vođenja registara udruga i fondacija na cijelom teritoriju Federacije, čime će se omogućiti puni nadzor nad radom i funkcioniranjem nevladinih organizacija.

– Na današnjoj sjednici Vlade FBiH odlučeno je da se zaduži Federalni fond za zapošljavanje da u posljednjem kvartalu ove godine planira finansiranje prijema po jednog pripravnika  sa završenim Pravnim falultetom u svih 10 kantonalnih ministarstava nadležnih za poslove uprave i dva pripravnika u Federalno ministarstvo pravde – rekao je Jozić na današnjoj pres-konferenciji u Vladi FBiH.

novi.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close