BiHPolitika

Josip Grubeša predložio da se pomilovanje odobri i ratnim zločincima

Prema trenutnom Zakonu Bosne i Hercegovine o pomilovanju, odnosno članu 3. ovog zakona, “pomilovanje se ne može dati za krivična djela genocida, ratnih zločina ni zločina protiv čovječnosti”.

Klix.ba saznaje da bi se novim prijedlogom, koji će se razmatrati na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, za kaznena djela genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, pomilovanje moglo dati nakon izdržane tri petine kazne.

Također, novim izmjenama bi se definisalo da se za izrečenu kaznu dugotrajnog zatvora pomilovanje može dati nakon izdržane tri petine te kazne.

Nacrt zakona o izmjenama Zakona Bosne i Hercegovine o pomilovanju

Nacrt zakona o izmjenama Zakona Bosne i Hercegovine o pomilovanju

Ministar pravde BiH Josip Grubeša navodi da za provođenje izmjenjenog Zakona Bosne i Hercegovine o pomilovanju nisu potrebna dodatna finansijska sredstva, odnosno da bi stavljanjem u funkciju predloženog zakona došlo do djelimičnog oslobađanja od izvršenja kazne zatvora osuđenih lica, što bi za posljedicu imalo umanjenje troškova izdržavanja kazne.

Važećim zakonom nije dozvoljeno pomilovanje za djela genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Zakona Bosne i Hercegovine o pomilovanju

Zakona Bosne i Hercegovine o pomilovanju

Kako saznajemo, na današnjoj sjednici Vijeća ministara neće prisustvovati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a vodit će je njegov zamjenik Mirko Šarović. Sjednica treba da počne u 13 sati.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close