PolitikaRegion

Josep Borrell: Europljanin i čovjek jasnih riječi

Izbor Josepa Borrella je dobra vijest za Španjolsku i Europu. 72-godišnji Katalonac će biti novi visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost.

Postoji, bez sumnje, određena ironija: Joseph Borrell, čovjek, koji treba predstavljati EU u svijetu kao novi povjerenik za vanjsku politiku, ne može više putovati u svoje rodno selo u Kataloniji. Tamo gaje preveliku mržnju prema njemu, rekao je prije nekoliko mjeseci u razgovoru za Süddeutsche Zeitung. Borrell je odlučan zagovornik jedinstva Španjolske, što ga u očima katalonskih separatista čini izdajnikom. Za njih je već njegovo imenovanje za španjolskog ministra vanjskih poslova u vladi Pedra Sancheza prošle godine predstavljalo uvredu. A sada treba dobiti jednu od najviših funkcija u Bruxellesu.

Borrell je studirao u Stanfordu i Parizu, jedno vrijeme je živio u izraelskom kibucu i ima više od četiri desetljeća radnog iskustva u španjolskoj i europskoj politici. U Bruxellesu nitko ne sumnja u to da on posjeduje intelektualno znanje i vještine koje su potrebne za obavljanje funkcije povjerenika EU za vanjsku politiku i sigurnost. Prije se na njegovu stariju dob gledalo kao na prepreku: iduće godine će Borrell imati 73 godine. Diplomacija kao umjetnost izbrušene riječi i sublimiranih poruka također nije uvijek njegov stil.

Važne osobine u ključnim vremenima

Ipak, kako bi se u strateški ključnim vremenima Europu etabliralo kao neovisnu silu između SAD i Kine, i uz to još suprotstavilo Putinu koji stalno prelazi i miče granice, jasne riječi i samopouzdanje ne mogu štetiti. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, šefica Europske centralne banke Christine Lagarde i u konačnici, sam Joseph Borrell, uz potporu francuskog predsjednika Macrona i kancelarke Merkel: ovdje je formiran jak tim sačinjen od iskusnih predstavnika EU-a. Morat će se, međutim, jako pažljivo promatrati kako će Borrellu poći za rukom napraviti unutarpolitički balans sa specifičnim interesima istočne i srednje Europe.

Nada postoji i za ljude koji pate u preostalim diktaturama u Latinskoj Americi jer bi Borrell, kao novi šef europske diplomacije, mogao povećati pritisak na ove režime. On je tako u znatnoj mjeri doprinio španjolskom priznavanju venezuelanskog oporbenog vođe Juana Guaida kao legitimnog privremenog predsjednika. Španjolska je oduvijek za Latinsku Ameriku bila najvažniji igrač u Europi – ona pozicija koja se dogovori u Madridu, često se može naći u rezolucijama Europskog parlamenta i u politici europskih glavnih gradova.

Osovina Berlin-Pariz-Madrid

Sada Španjolska želi više i s tim ciljem bi Borrell mogao biti u pravo vrijeme na pravom mjestu. Zbog Brexita i otuđivanja Italije od Bruxellesa postoji nada da bi osovina Berlin-Pariz mogla biti nadopunjena Madridom. Za Europu bi to bilo pozitivno. Južnoeuropske članice EU-a bi time, unatoč velikim unutarpolitičkim izazovima, konačno dobile solidnog, proeuropskog, multilateralno orijentiranog odvjetnika kojega zaslužuju. Integracijom Portugala bi Iberijski poluotok postao treći najjači centar moći u Europi. Solidna proračunska i financijska politika, udružena s liberalnom socijalnom politikom – teško da se više može poželjeti i na europskom sjeveru. Borrell će se u Europi zalagati za jedinstvenu Španjolsku, upravo tako se može shvatiti kandidatura Borella od strane španjolskog premijera Sancheza.

DW.DE

Autor David Henneberger

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close