Još uvijek u toku procjena šteta u ZDK

Prema podacima Kantonalnog štaba civilne zaštite u 12 općina ZDK porušeno je 245 stambenih objekata, uništene su desetine kilometara lokalnih i regionalnih puteva i mostova , vodovodne i kanalizacione mreže. Samo na infrastrukturnim objektima procijenjena šteta je oko 100 miliona maraka.

Sa praznim kantonalnim ali i oskudnim općinskim budžetima, vlasti na ovom području ni ne mogu ni približno odgovoriti na zahtjeve ugroženog stanovništva.

Za saniranje uništenog stambenog fonda na području Općine Žepče potrebno je osigurati oko 4,5 miliona maraka. Definirano je to Planom izgradnje novih i sanacije oštećenih stambenih objekata usljed prirodne nesreće u ovoj Općini. U narednih 90 dana predviđena je, izgradnja 82 nova i saniranje 353 oštećena objekta, kako bi se osigurao krov nad glavom pred nadolazeću zimu za 206 porodica. Ovo je samo dio od oko 500 miliona maraka preliminarno utvrđene štete u ZDK, konačne procjene se još rade.

“U općinama još nisu precizno sabrane štete da naša komisija ne može nastaviti raditi dok ne dobijemo iz svih općina jer je naša kantonalna komisija za procjenu šteta koordinirajuća karaktera i na neki način revizionog i mora na terenu provjeriti realnost tih procejna i samo sumiranje i slanje prema višim organima imamo informacije da su te procjene jako velike i da se uglavnom završavaju sa astronomskim ciframa koje su više odraz ovdje moram priznati ovdje želja nego stvarnog stanja, naravno ni općine ni kanton sami neće moći izdržati taj finansijski teret”, kazao je Munib Husejnagić, premijer ZDK-a.

Nažalost , sve što se u protekla tri mjeseca radilo, zapravo, su bile interventne mjere, prvenstveno na osiguravanju prohodnosti komunikacija do odsječenih dijelova pojedinih općina, a za tu su namjenu utrošena milionska sredstva.Tri mjeseca nakon prirodne nesreće, na terenu se sa zebnjom čekaju potezi vlasti u vezi sa načinom osiguravanja sredstava za saniranje ovih posljedica.

U općinama tvrde da se intenzivno radi na prirpemi projekata za potencijalne donatore, međutim kompliciran administrativni aparat dodatno blokira ove aktivnosti, a ljudi na terenu gube strpljenje i nadu da će prije jesenjih kiša njihovi životni problemi biti riješeni.

federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close