JMBG po odluci Ustavnog suda

Ministarstvo civilnih poslova će dostaviti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH za sjednicu Vijeća ministara u srijedu, 10. jula, s ciljem provedbe odluke Ustavnog suda BiH.

Riječ je o rješenjima propisanim privremenom odlukom o utvrđivanju registracionih područja za određivanje JMB-a u BiH, donesenim 5. juna, potvrdio je za Oslobođenje Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH. To znači da se prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju utvrđuje postojanje samo tri registraciona područja u BiH – RS, distrikt Brčko i FBiH.

Dosadašnji pokušaji

Naime, privremenom odlukom već je određen broj 13 za registraciono područje lokalnih zajednica u RS-u, oznaka 14 nosi registraciono područje distrikta Brčko, a 15 u FBiH.
Prijedlog ovakvog rješenja, u drugom pokušaju, Vijeće ministara BiH ranije je već utvrdilo bez glasova bošnjačkih ministara, i to na sjednici 7. marta, ali su ona osporena na zasjedanju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 26. marta zbog nepostojanja opće većine (najveći dio poslanika iz FBiH bio protiv, op. a).

Nešto ranije, 14. marta, zbog protivljenja poslanika iz RS-a, na Predstavničkom domu PSBiH osporen je i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o JMB-u BiH koji je u proceduru dostavila grupa zastupnika iz pet stranaka – SDP-a BiH, SDA, SBB-a, NSRB-a i SBiH. Ove izmjene su podrazumijevale samo uklanjanje spornih naziva općina/opština koje su u međuvremenu promijenile imena ili više ne postoje, a zbog čega je Ustavni sud BiH i osporio član 5. Zakona o JMB-u BiH.

Prošireni Kolegij na sastanku u četvrtak dogovorio je da se iz parlamentarne procedure povuku oba prijedloga izmjena i dopuna ovog zakona, što je bio i jedan od preduvjeta da se nastavi 49. sjednica Predstavničkog doma PSBiH, prekinuta 6. juna zbog protesta pred zgradom institucija BiH, kada su okupljeni građani od parlamentaraca tražili donošenje konačnog rješenja za jedinstveni matični broj.

Već osporeno rješenje

A prijedloge izmjena i dopuna Zakona o JMB-u BiH su imali klubovi SDS-a i SNSD-a, koji su bili identični onim iz privremene odluke koju je utvrdilo Vijeće ministara BiH, dok su zastupnice SDP-a BiH Nermina Ćemalović, Nermina Zaimović – Uzunović i Danijela Martinović ponudile rješenja koja su istovjetna onim predstavnika pet stranaka.

Predstavnički dom očekuje rješenja od Vijeća ministara BiH, od kojeg je zatraženo da u najkraćem roku u parlamentarnu proceduru uputi usuglašene izmjene i dopune Zakona o JMB-u BiH. To će se desiti već 10. jula, kada će se ponuditi rješenja već jednom osporena.
Očito je da će se tako bitka oko dva dijametralno suprotstavljena koncepta rješavanja pitanja registracionih područja između FBiH i RS-a nastaviti i na sjednici Vijeća ministara BiH sredinom naredne sedmice, ali i u Parlamentu BiH.

Samo su predstavnici hrvatskog naroda i stranaka u Vijeću ministara i PSBiH za to da se izmjene i dopune Zakona o JMB-u riješe na bilo koji način: podržavaju i prvu opciju (ostanak dosadašnjih registracionih područja) i drugu (uspostavu tri nova područja).

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close