LifestyleZdravlje

Jeste li spremni za digitalnu detoksikaciju?

Za one koji ‘vise’ na mobitelu: Jeste li spremni za digitalnu detoksikaciju?

 

Ako vam je mobitel samo produžetak ruke, spadate u one kojima je nužno potrebna digitalna detoksikacija

Naši se mozgovi uslijed čestog korištenja mobitela, trebaju konstantu stimulaciju, a to je možda najopasnija promjena od svih’, objasnila je psihologinja Sherry Turkle.
Ako vam je mobitel samo produžetak ruke, spadate u one kojima je nužno potrebna digitalna detoksikacija.

‘Postali smo netolerantni na trenutke samoće. Naši se mozgovi uslijed čestog korištenja mobitela, trebaju konstantu stimulaciju, a to je možda najopasnija promjena od svih’, objasnila je psihologinja Sherry Turkle.

Prilično je važno biti miran i fokusiran kako bismo donijeli važne životne odluke, ali naša povezanost s tehnologijom umanjila je raspon naše pažnje.

Ono u čemu nam ometači pažnje kao što su mobiteli, odmažu, jest da sve manje osvješćujemo svoje trenutačne misli, a upravo svijest o trenutačnim mislima ima velike zdravstvene koristi za organizam. Primjerice, ono smanjuje rizik od pretilosti i stresa.

Biti stalno stimuliran pomoću, kao npr. pomoću mobitela, nismo u dodiru sa svojom svjesnosti te smo otežano racionalni.

Svakako postoje načini da odagnamo nepovoljne promjene koji se događaju dok sve više postajemo ovisni o tehnologiji. Najlakši način da počnemo jest da sami započnemo s digitalnom detoksikacijom. Isključiti mobitel na nekoliko minuta, nekoliko sati ili čak cijeli vikend puno će učiniti po pitanju digitalne detoksikacije i mozgu donijeti koristi.

(Dnevnik.hr)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close