Jedinstveni centralni matični registar FBiH: Po izvode iz matičnih knjiga bilo gdje u Federaciji

Rok za potpunu implementaciju Zakona o matičnim knjigama FBiH, koji je u maju 2012. stupio na snagu je dvije godine, što je podrazumijevalo dvije osnovne stvari. Jedna je stavljanje u promet novih obrazaca izvoda iz matičnih knjiga jedinstvenih za teritoriju cijele Federacije BiH, što je urađeno godinu prije roka, u junu 2013, a druga stvar je bilo uspostavljanje Jedinstvenog centralnog matičnog ureda FBiH (JCMR).

Oslobođenje

Uvezanost

Uspostava Jedinstvenog registra bila je jedan od prioriteta aktuelnog federalnog ministra unutrašnjih poslova Predraga Kurteša. Ministar je Registar stavio u testnu fazu sredinom maja ove godine, a operativan je postao od 1. jula. Najjednostavnije rečeno, uspostavom JCMR-a građanima FBiH skida se s tereta višegodišnje maltretiranje prouzrokovano vađenjem nekog od izvoda iz matičnih knjiga. Skoro da ne postoji građanin FBiH koji bar jednom u životu nije morao otputovati u drugo mjesto kako bi izvadio rodni, vjenčani list, odnosno izvod iz matične knjige umrlih ili uvjerenje o državljanstvu. Zahvaljujući uspostavi JCMR-a bez obzira na mjesto rođenja, vjenčanja ili, nažalost, smrti, izvode građani u FBiH od jula mogu vaditi u njima najbližem matičnom uredu.

– Uvođenjem registra građani svoje izvode i uvjerenja mogu dobiti u bilo kojem od 385 matičnih ureda u FBiH bez obzira na mjesto prebivališta. Prije uvođenja registra, kako građani znaju, ako ste rođeni npr. u Tuzli, a kao dijete ste preselili u Sarajevo i tu živite, kad vam treba rodni list, trebali ste otići u Tuzlu, recimo, za rodni list. Sada ako ste rođeni u Tuzli i na službenom ste putu u Bihaću i treba vam recimo uvjerenje o državljanstvu, odete u matični ured u Bihaću, date svoje podatke i tamo dobivate to svoje uvjerenje. JCMR je elektronska baza u kojoj se nalaze podaci iz svih matičnih knjiga koje se vode u FBiH, uključujući i vjerske knjige. U server-sobi koja se nalazi u zgradi FMUP-a u Sarajevu uvezano je 78 opština, Grad Mostar i deset kantonalnih MUP-ova. U ovom momentu u registru imamo nešto više od 15.000.000 podataka. Prema procjenama, to je između 85 i 90 posto od ukupnog broja ovih podataka. Ostalo je još desetak posto podataka starijih građana iz vjerskih knjiga, pojasnili su nadležni iz FMUP-a za Oslobođenje.

Plan je da se u narednoj godini JCMRFBiH poveže sa Registrom Republike Srpske.

– Imali smo određene razgovore sa Ministarstvom lokalne uprave i samouprave u Vladi RS-a. S njihove strane, postoji dobra volja i očekujemo da ćemo u narednoj godini elektronski uvezati ova dva entitetska registra, čime bi građani čitave BiH mogli svoje izvode i uvjerenja dobivati na teritoriji cijele BiH bez obzira na to iz kojeg su entiteta. Daljnji korak ka tome je da ostvarimo ono što je normalno u nekim zemljama Evrope, a to je da se na osnovu ovog registra ne mora praviti popis građana, kažu u FMUP-u.

Pozitivne reakcije

Dodaju da im s terena dolaze neočekivano pozitivne reakcije na uvođenje JCMR-a.

– Ovo je potpuno novo i za matičare, u protekle dvije godine imali smo obuke matičara koji su položili i posebne stručne ispite. Ovo je ipak nova stvar, očekivali smo veće probleme na terenu, ali smo zaista prezadovoljni. Kad je u pitanju JCMR, radi se o složenom sistemu, ali smo ga uradili po najvišim evropskim standardima. Nismo imali slučajeva pada sistema i da su građani trebali dugo čekati. Ovo je ipak proces, bilo bi neodgovorno da sad kažemo uveli smo registar i gotovo. Tek nakon godine primjene imaćemo šta treba dograditi, šta je manjak, šta višak. Suština je da je ovo krenulo i da je to veliki pomak, pojašnjavaju iz FMUP-a.

Operateri FMUP-a su u stalnom kontaktu sa opštinama i česti su kontakti iz opština sa administratorima.

– Kad je oblast matičnih knjiga u pitanju, ovo je revolucionaran napredak, a uvođenje JCMR-a bilo je uslov EU za produženje bezviznog režima građana BiH, napominju iz FMUP-a.

Šta kažu na terenu?

U Opštini Centar kažu da JCMR funkcioniše bez problema.

– Stranke nam se uglavnom same obraćaju telefonskim putem i traže verifikaciju podataka. Mi taj posao obavimo za kratko vrijeme, za svega nekoliko minuta i nakon toga stranke svoje izvode mogu podići u općinama u kojima se nalaze. Mali problem nam predstavlja to što stranke koje žive van općine Centar, a upisane su u naše matične knjige, ne mogu dobiti izvode u općinama prebivališta, jer im uposlenici kažu da je JCMR blokiran i slično. Apelovali smo na MUP da se prevaziđe taj problem, jer ako mi, kao Općina koja ima veliki broj zahtjeva, stižemo uraditi posao, onda to očekujemo i od drugih lokalnih zajednica. No, kada su u pitanju reakcije stranaka, one su većinom pozitivne. Velika je stvar kad neko sa Ilidže ne mora dolaziti u Općinu Centar da izvadi dokumente, a kamoli recimo iz Bihaća, Mostara ili slično i to može uraditi u mjestu prebivališta. Građani su zadovoljni što brzo mogu doći do svojih izvoda i što imaju uštedu i vremena i novca, kazala je Jasna Beba, pomoćnica načelnika za opću upravu Općine Centar.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close