Džejla pomaže djeci iz Palestine

Džejla Glavović-Očuz, jedna od najuspješnijih bh. manekenki, odlučila je da digne glas zbog stradanja nevinog palestinskog naroda u izraelskim napadima na Gazi i zajedno s prijateljima pokrenula je akciju pomoći.

Susret s ambasadorom

– Veliki broj među poginulima u Gazi su djeca. Više ne mogu da slušam i gledam sve to, a da ne uradim ništa. Mene ne interesiraju ni vjerska ni nacionalna opredjeljenja. Jednostavno, tamo ginu djeca i potrebno je sve uraditi da se to spriječi. Gaza me sve više podsjeća na Sarajevo od 1992. do 1995. godine. Brzo smo zaboravili svoja djetinjstva u opkoljenom Sarajevu, kad nam je ta ista pomoć puno značila – kaže Glavović-Očuz.

S ovom inicijativom i pokrenutom akcijom upoznala je i Haleda Alatraša (Khaled Alatrash), ambasadora Palestine u našoj zemlji.

– Ambasador je prijatno reagirao kada je čuo za našu inicijativu i drago mu je da Bosanci i Hercegovci suosjećaju s narodom Palestine. Planiramo da pošaljemo medicinsku i humanitarnu pomoć za narod Palestine. Drugi dio akcije pod nazivom “Sigurno utočište” osigurao bi ranjenoj djeci iz Gaze da jedno vrijeme žive kod porodica u BiH i da se potpuno oporave od strahota koje su doživjeli – kaže Džejla.

Jedina mogućnost

Jedina i najveća kočnica u realizaciji projekta je doprema pomoći u Gazu, koja je opkoljena sa svih strana.

– Jedina je mogućnost da to uradimo preko Egipta i već smo se u vezi s tim obratili Egipatskoj ambasadi u BiH – dodaje Glavović-Očuz.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close