-TopSLIDEBiHPrivreda

Jedino uzgajalište jelena u BiH

ŽIVINICE

Jedino uzgajalište jelena u BiH: Htjeli da ih love, a danas ih uzgajaju i privlače brojne posjetioce

Vrlo brzo smo zavoljeli ove životinje, ističe Muratović

Porodično poljoprivredno gazdinstvo „Jelen“ u Ljubačama kod Živinica vrata za posjetioce otvorilo je početkom godine i otada do danas zainteresirani posjetioci imali su priliku da iz neposredne blizine vide evropske jelene, ali i jelene lopatare te srne i srndaće.

Na 30-ak hektara površine, gdje je nekada bila vojna baza, svakodnevno obitava gotovo 200 jelena, a samo na tom prostoru u BiH moguće je vidjeti evropske jelene.

Sezonska hrana

Vlasnik porodičnog poljoprivrednog gazdinstva Mujo Muratović ističe kako se ljubav prema jelenima javila iznenada te da je toliko iskrena da je on odustao od prvobitne namjere da formira komercijalno lovište.

– Htjeli smo da ovo bude komercijalno lovište prema uzoru na ona u inozemstvu. No, ova oblast nije zakonom regulirana u BiH, tako da smo odustali od prvobitne namjere i ne kajemo se. Vrlo brzo smo zavoljeli ove životinje, tako da nema šanse da ih neko lovi u našem gazdinstvu – kaže Muratović.

Zajedno sa svojim radnicima, Muratović svakodnevno hrani jelene, srneću divljač i divlje svinje, koji su stanovnici njegove farme. Jeleni se hrane iz automatskih hranilica.

– Vodimo računa da imaju sezonsku hranu. Tokom proljeća i ljeta dobivaju svježu travu, a tokom jeseni i zime kvalitetno sijeno. Baš sada sam im donio jabuke, koje su posebna poslastica za njih. Jeleni jedu i druge žitarice, a na svojim pojilištima dobivaju so za rogove. Najbolje se pokazala himalajska so i to im redovno osiguravamo – kaže naš sagovornik.

Planovi za daljnji razvoj postoje, ali njihovo provođenje često koče zakonske barijere. Cilj je da evropske jelene, ali i jelene lopatare vidi što više posjetilaca te da ovaj kompleks postane turistički mamac za ljude iz okruženja.

– Trenutno radimo samo vikendom, ali kada imamo najavljene posjete, otvaramo svoja vrata i radnim danima. Novac koji dobijemo od ulaznica trošimo za nabavku hrane i održavanje. Nažalost, u BiH nema nikakvih poticaja za uzgoj divljači – zaključuje Muratović.

Razlika u konstituciji i rogovima

Razlika između evropskog jelena i jelena lopatara ogleda se u njihovoj konstituciji. Evropski jeleni mogu biti teški i do 250 kilograma, a lopatari do 110.

– Razlikuju se i po obliku rogova. Evropski jeleni imaju znatno, tako da kažem, bujnije rogove i zato ih zovu kraljevima šume. Samo u ovom kompleksu u BiH moguće je vidjeti evropske jelene – ističe Muratović.

Avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close