Jedina zajednica sestara Uršulinki u BiH: Učimo ljude kako živjeti

Uršulinke su ženski rimokatolički crkveni red kojeg je osnovala sveta Anđela Merici 1535. pod imenom Družba svete Uršule.

U početku su se posvetile odgoju i vjerskom poučavanju djevojčica koje su napustili roditelji, te brizi o bolesnima i siromašnima. Poslije su svoje djelovanje proširile i na poučavanje svjetovnih predmeta, uz otvaranje internata za žensku djecu.

Nauke, odgoja, pomaganju onima kojima je pomoć potrebna drže se i danas. I to vrlo uspješno.

U Bosni i Hercegovini postoji tek jedan red sestara Uršulinki. Žive i rade u Zenici. Sestra Garbijela Hrgić objašnjava za bh. novinsku agenciju Patria da ona i njezine sestre imaju jako puno savjeta, uputa i poticaja kako živjeti, koji ljudima mogu biti od velike koristi, naročito danas kada mnogi teško koračaju kroz život.

– Naše poslanje je biti što više Božija, svjedočiti ljudima svojim životom da je Bog dobar, da Bog jest i da Bog voli čovjeka – kaže sestra Hrgić dodajući da je čovjek u svakom vremenu željan ljubavi a one su poslane upravo da svjedoče ljubav Boga prema čovjeku i da u ljudima bude ljubav.

– Rođena sam u Zenici gdje sam završila srednju školu. Nakon srednje škole otišla sam u zajednicu sestara Uršulinki u Varaždin, a iz Varaždina u Zagreb. Ovdje u župi u Zenici sada sam vjeroučiteljica, radim sa djecom i mladima, vodim zbor i dječiji i odrasli.

Mi smo jedina zajednica u Bosni i pripadamo Hrvatskoj proviniciji. U Zenici smo od 1967. godine, nas četiri Uršulinke. Redovno sa djecom imamo vjeronauk, ali uz to organiziramo različite igraonice i druženja.

Prošle godine smo radili projekat “Dječije ljeto” gdje smo zajedno sa mladima pripremili jedan duhovno-rekrativni program pomoću kojeg smo mlade podstakli da razvijaju pozitivne i kumunikativne osobine.

U vrijeme oko blagdana također imamo radionice. Tako je bilo i pred ovaj Uskrs kada smo organizirali radionice gdje smo izrađivali dekorativna jaja koja smo nakon toga prodavali. Sav prihod od toga otišao je u humanitarne svrhe.

Slično smo radili i za Božić, kada smo sa mališanima pravili čestitke čiji prihod od prodaje smo također donirale – kaže sestra Hrgić.

Na nivou Bosanske nadbiskupije sestre Uršulinke pokrenule su i akciju „72 sata bez kompromisa“ u kojima mladi daju svoj doprinos društvenoj zajednici: druže se sa djecom bez roditelja, pomažu bolesnim i starima, te na druge načine 72 sata svog vremena posvećuju zajednici.

– Mladi vole pomagati drugima i rado učestvuju u našim akcijama, samo ih treba potaknuti na to – kaže sestra Hrgić.

USKRS NAJRADIJE PROVODIMO UNUTAR ZAJEDNICE

Praznik u nedelju sestre Uršulinke započele su misom. Poslije su imale zajednički ručak sa svećenicima koji su došli kod njih. Kažu da koliko god ostale dane vole posvetiti drugima, toliko praznik vole provesti unutar zajednice.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close