BiHPrivreda

Jedemo li voće i povrće bez pesticida?

Koncentracija ostataka pesticida u voću i povrću na bh. tržištu je u skladu sa evropskim prosjekom, s tim što potrošači upozoravaju da su potrebne češće kontrole. “Iako često slušamo od nadležnih da u BiH nema toliko voća i povrća sa pesticidima, ipak kad ih ponekad kupim u radnjama, više nemaju miris voća i povrća, sve nešto vuče na hemiju.

Najradije djeci dajem voće i povrće koje od bake i djeda dobijemo sa sela”, kaže jedna Banjalučanka. Agencija za bezbjednost hrane BiH sprovodila je prošle godine kontrolu voća i povrća na pesticide.

Od ukupno 139 analiziranih uzoraka, samo pet uzoraka je sadržavalo ostatke pesticida u koncentraciji iznad propisane vrijednosti, što ukupno čini 3,59 odsto. Iz BiH je bilo porijeklom 68 uzoraka dok je 71 analizirani uzorak iz uvoza.

Na osnovu rezultata koje je pokazao ovaj monitoring u prošloj godini, rizik od izloženosti potrošača ostacima pesticida putem ispitivanih proizvoda može se smatrati niskim. Slaviša Kajkut, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” iz Banjaluke, kaže da je, na osnovu činjenica u izvještaju Agencije za bezbjednost hrane BiH, situacija sa voćem i povrćem na tržištu veoma dobra.

“Ipak, kada potrošači odu u radnju, njima se nudi raznoliki sadržaj voća i povrća. Sam kvalitet voća i povrća određuje cijena. Što viša cijena, to je bolji kvalitet. Ali vidimo da se u radnjama nude proizvodi po drugoj i trećoj klasi po niskim cijenama, gdje se zasigurno ne može govoriti o nekom određenom kvalitetu”, rekao je Kajkut.

On kaže da se Udruženju potrošača “Reakcija” kupci nisu žalili na kvalitet voća i povrća, ali da je ovo udruženje pregledanjem nekih prodavnica u Banjaluci uočilo nezadovoljavajući kvalitet voća i povrća na rafama. Murisa Marić, direktorica Udruženja građana DON iz Prijedora, kaže da proteklih godina ovom udruženju nije bilo pritužbi potrošača na voće i povrće, osim onih koje se odnose na povećanje cijena.

“Mi iz Udruženja smo skeptični na tu priču o niskom procentu koncentrisanih pesticida u voću i povrću, jer smo svjesni toga da bi jabuke opstale i bile komercijalne za tržište, one se moraju mnogo tretirati”, kaže Marićeva. Ona naglašava da građani koji kupuju voće i povrće isto peru u vodi sa sodom bikarbonom i zato smatra da bi kontrole trebalo da budu češće.

Tihomir Predić, šef Zavoda za agroekologiju u Poljoprivrednom institutu RS, kaže da, prema analizi Agencije za bezbjednost hrane, BiH nije ništa bolja ni lošija od zemalja EU, jer je procenat između tri do četiri odsto prekomjerne koncentracije pesticida u voću i povrću evropski nivo.

“Na osnovu onoga što je ispitano, uklapamo se u evropske standarde”, kazao je Predić. Ipak, on upozorava da su procenti vrlo varljiva kategorija i kad se radi o otrovima i zdravoj ishrani, onda je opasan i jedan procenat i smatra da zato treba pojačati kontrole.

“Mi još nismo na tom nivou da možemo pratiti sve te aktivne materije, pogotovo pesticida”, kaže Predić.  Ističe da država mora da osposobi institucije i subvencioniše analize, jer se radi o veoma skupim ispitivanjima. Dodaje da je potrebno o tome stalno pričati da bi to došlo do onih koji odlučuju.

Savjeti za čišćenje       

-Najzahtjevnije za čišćenje je voće koje raste na zemlji, kao što su npr. jagode. Napunite posudu vodom i dodajte jednu kašičicu sode bikarbone. Ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga voće dobro isperite.

-Napravite unaprijed svoju mješavinu koja će efikasno čistiti prljavštinu s voća. Pomiješajte dvije kašičice sode bikarbone s jednom kašičicom iscijeđenog limunovog soka u šoljici vode. Sljedeći primjer je da napravite miks od dvije kašičice sirćeta sa jednom kašičicom limunovog soka i dodate im vodu.

-Bilo bi dobro da što češće gulite voće kupljeno u trgovinama, posebno ono bez deklaracija. Tako ćete smanjiti količinu hemikalija skidajući vanjski sloj s njega. Prije guljenja voćku dobro isperite.

NN

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close