LifestyleZdravlje

Jedan sat hodanja poništava osmosatno sjedenje

Bolesti srca i krvotoka, te rak su češći uzroci smrti kod osoba koje vode neaktivan život.

Jedan sat fizičke aktivnosti srednjeg intenziteta na dan dovoljan je kako bi se poništio smrtonosan učinak sjedenja za stolom ili gledanjem televizije, prenosi Independent.

Naučnici sa Kembridža i Norveške škole za sportske nauke koji su analizirali podatke o milion muškaraca i žena otkrili su da sjedenje više od osam sati na dan bez vježbanja može znatno povećati rizik od preuranjene smrti.

Ustanovljeno je da je 60 odsto vjerovatnije da će ljudi uključeni u istraživanje – uključujući hiljade onih koji rade u kancelarijama – umrijeti ranije od aktivnijih pojedinaca.

Bolesti srca i krvotoka su češći uzroci smrti kod osoba koje vode neaktivan život.

Međutim, povećani rizik smrt koja je povezana s predugim sjedenjem potpuno se može eliminisati jednosatnim vježbanjem na dan srednjim intenzitetom. Ubrzani hod ili vožnja biciklom svakako ulaze u tu kategoriju. Autori studije su upozorili poslodavce da imaju razumijevanja prema osoblju koje povremeno uzima pauze kako bi ustali od svog stola i prošetali.

‘Ne morate se nužno baviti sportom, niti ići u teretanu. Sasvim je u redu prošetati ujutro, tokom ručka ili nakon večere. Možete raspodijeliti vježbanje tokom dana, ali morali biste vježbati barem sat vremena’, tvrdi profesor Ulf Stručnjaci tvrde da je bilo kakav prekid sjedenja koji uključuje neku fizičku aktivnost odličan. ‘Uzmite pet minuta pauze svaki sat, otiđite u susjednu kancelariju, idite na drugi sprat po kavu, otiđite do štampača’, rekao je profesor Ekelund. ‘Integrišite fizičku aktivnost u svoju svakodnevicu. Ako je moguće prošetajte ili vozite bicikl do posla i putem kući.’

 

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close