Javne kompanije kojima upravljaju političke stranke propadaju

Profesor sa ekonomskog fakulteta u Sarajevu i federalni zastupnik Dženan Đonlagić upozorio je da stavljanje bosanskohercegovačkih javnih preduzeća pod kontrolu vladajućih političkih partija urušava takva preduzeća, što se najbolje može vidjeti na primjeru BH Telecoma, koji je za posljednjih pet godina zabilježio gubitak od 30 posto, a kojim već decenijama upravljaju kadrovi iz SDA, piše bh. novinska agencija Patria.

U BiH je praksa da nakon izbora, pobjedničke stranke dobiju javne kompanije na upravljanje. Nažalost, čelni ljudi pobjedničkih partija na rukovodeće pozicije kompanija najčešće ne postavljaju kompetentne već podobne kadrove, koji urušavaju ugled ali i rentabilnost preduzeća.

Profesor Đonlagić je tokom usvajanja rebalansa budžeta jučer u zgradi federalnog parlamenta novinarima rekao da je politika Dragan Čovića i HDZ-a BiH od samog početka funkcinisanja nove vlasti u BiH bila zasnovana na tome da političke partije nastave upravljati javnim kompanijama u zemlji, a sada se pokazalo da je u tim namjerama i uspio, piše Patria.

Fotografija:
aforizmi.org

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close