Jasmin Bučo novi direktor Autocesta FBiH

Vlada FBiH razriješila je jučer dužnosti članove Nadzornog odbora JP Autoceste FBiH prije isteka mandata zbog gubitka povjerenja, te dala saglasnost za imenovanje Zlatana Lovrića (predsjednik), Bilala Tulumovića, Almira Spahe, Ante Vrdoljaka i Seada Kaknje za vršioce dužnosti članova ovog NO na vremenski period do najviše tri mjeseca, odnosno do okončanja konkursne procedure, počev od dana stupanja na snagu Odluke Skupštine o imenovanju članova Nadzornog odbora.

Tako su stvorene pretpostavke za smjenu uprave u ovom javnom preduzeću koja će uslijediti naredne sedmice.

Kako nezvanično saznajemo, novi direktor Autocesta FBiH bit će Jasmin Bučo, izvršni direktor za projektovanje i građenje u ovom preduzeću, a on će ovu funkciju preuzeti u narednim danima od dosadašnjeg direktora Ensada Karića.

Kako je za Akta.ba potvrdio generalni sekretar SDA Amir Zukić, oni u ovom trenutku nemaju mlađu i referentniju osobu za ovu funkciju.

“Riječ je o mladom i sposobnom čovjeku koji je doktorirao u Francuskoj sa impresivnom biografijom”, kazao je Zukić.

Inače,  Jasmin Bučo rođen je 1979. u Čajniču. Građevinski fakultet (INSA Grande Ecole) završio u Lionu, Francuska, a magistrirao geotehničko inžinjerstvo u Edinburgu, Škotska. U Francuskoj sa 27 godina doktorirao tehničke nauke iz oblasti građevinarstva. Kratko radio u grupaciji Bouygues Construction. Kao građevinski ekspert za infrastrukturu bio uposlen u kompaniji RTE EDF (i.e. Elektroprivreda) u Francuskoj.

Tokom boravka u Francuskoj i Velikoj Britaniji uzeo učešće u više značajnih infrastrukturnih projekata. Nakon dolaska u BiH 2008. godine, u svojstvu savjetnika ministra prostornog uređenja učestvovao u izradi zakonskog okvira i tehničke regulative za infrastrukturne građevine od značaja za Federaciju BiH. Bio asistent na Univerzitetu u Lionu i docent na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Autor je publikacija u međunarodnim naučnim časopisima i konferencijama u Evropi, SAD-u, Japanu i Indiji. Tečno govori engleski i francuski jezik.

Podsjetimo, uprava Autocesta se imenuje na period od četiri godine sa mogućnošću ponovnog izbora i imenovanja.

Ensadu Kariću, direktoru JP Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine, mandat ističe sredinom novembra, a  na ovoj funkciji je od 2011. godine.

Akta.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close