-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleShowbiz

Jasmila Žbanić proglašena najboljom evropskom rediteljicom 2021. godine

DODJELA NAGRADA U BERLINU

Zahvaljujem se ženama Srebrenice koje su glas mira u Evropi danas, nakon tragedije gdje su izgubile sve muške članove svojih porodica, kazala je Žbanić

Evropske filmske nagrade dodjeljuju se večeras u Berlinu.

Film “Quo vadis, Aida?” takmiči za najbolji “Evropski film 2021”, rediteljica Jasmila Žbanić je u konkurenciji za najbolju režiju i scenario, a Jasna Đuričić za najbolju glumicu.

Jasmila Žbanić proglašena je najboljom rediteljicom u kategoriji “Evropski reditelj 2021” za “Quo vadis, Aida?”.

– Ova istinita bolna priča o događajima, masakru u Srebrenici. Na bh. premijeri filma pozvala je samo ljude rođene nakon rata koji su pokazali otvorenost koji možda drugima fali. Nadamo se da će i nama – ovim riječima najavljen je film.Oduševljena Žbanić zahvalila se svima.

Nominovani u kategoriji za najboljeg reditelja/rediteljicu
Nominovani u kategoriji za najboljeg reditelja/rediteljicu
FOTO: PRINTSCREEN

– Zahvaljujem se ženama Srebrenice koje su glas mira u Evropi danas, nakon tragedije gdje su izgubile sve muške članove svojih porodica. One se još uvijek zajedno zalažu za život. Zahvaljujem se svojoj majci koja je preminula, ali mi je ostavila okeane ljubavi. Taj okean me štiti i zbog njega istrajavam. Hvala kćerki koja me inspiriše da budem odgovornija zbog njene generacije sa željama da naprave bolju Evropu od ove koju imamo sada. Zahvaljujem se Jasni Đuričić, i svim glumcima, jer režiseri nisu ništa bez tog talenta cijele ekipe koja je svoje srce uložila u film. I na kraju, ali ne i manje bitno, zahvaljujem se Damiru Ibrahimoviću, producentu. Prvo smo se zaljubili jedno u drugo prije nekih 30 godina kao studenti, ali smo našli filmove kao platformu da izrazimo sebe, da podijelimo svoju ljubav s vama. Hvala vam mnogo – kazala je Žbanić.

Žbanić snima seriju za HBO u Kanadi, ali se zbog dodjele Evropskih filmskih nagrada došla u Sarajevo.

Avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close