-TopSLIDENogometSport

Japanci kupe novine, a tamo na naslovnoj – Ivica Osim

Legenda

U četvrtak je legendarni Ivica Osim proslavio 80. rođendan.

Popularni Švabo i ikona jugoslovenskog nogometa dobio je brojne čestitke. Čini se da ga u BiH najmanje cijene, a najviše tamo gdje je ostavio velikog traga, u Austriji, Japanu i u još nekim zemljama gdje su obožavani njegovi lik i djelo.

I veliki Arsene Wenger je poslao čestitku Osimu za rođendan, a u njegovim bivšim klubovima Sturm Grazu (Austrija) i sarajevskom Željezničaru navijači su priređivali spektakl i na sve načine obilježili okruglih 80 godina legendarnog Osima.

Osim je u trenerskoj karijeri radio u Japanu, gdje je trenirao nekadašnji JEF Unitede, a bio je i selektor ove zemlje.

Popularni sportski magazin u Japanu Sports Graphic Number donosi naslovnicu s Ivicom Osimom, što je još jedan dokaz koliko je cijenjen i priznat širom svijeta.

Cijenjen je širom svijeta, najmanje u BiH: I prvi čovjek UEFA-e čestitao rođendan velikom Švabi

Čestitke Švabi stižu sa svih strana, a jednu je uputio i prvi čovjek evropskog fudbala, predsjednik Evropsko fiudbalske federacije Aleksandar Čeferin.

“Dragi Ivice, kad je neko toliko toga proživio, imao takvu karijeru, nadahnuo toliko ljudi na putu i tako duboko dotaknuo srca, s pravom se naziva legendom. Ti si, moj prijatelju, legenda zbog svih ovih razloga. Jednom smo imali sreću dijeliti istu zemlju i nikada nismo prestali dijeliti istu strast – strast prema nogometu. Nikada neću zaboraviti uzbuđenje FIFA-inog svjetskog kupa 1990. godine, dok sam još bio mladić, a ti si već bio na vrhu svijeta. Nikada neću zaboraviti kako ste uspjeli pregrupirati svoje izuzetno nadarene nogometaše. Kako ste ih motivirali naglašavajući kako ćete dati sve od sebe kako biste ljudima u Jugoslaviji pružili barem malo radosti usred krize.

I nikad se neću prestati pitati šta bi bilo da Šabanadžović nije dobio dva žuta kartona dok je čuvao Maradonu? Šta bi bilo da je Stojković zabio prvi penal? Šta da smo na kraju imali samo malo više sreće? A šta bi bilo da je ova izvanredna generacija igrača mogla nastaviti igrati zajedno s vama na čelu? Na moja pitanja nikad nisam dobio odgovor, ali vi i vaš tim stvorili ste uspomene za cijelu generaciju. I zbog toga ću uvijek biti zahvalan.

Dragi prijatelj, dragi Švabo, sve najlepše želim, mnogo zdravlja i zadovoljstvu u svemu onome što si postigao. Sada je vrijeme za uživanje!”, napisao je Čeferin.

Podsjetimo, Osimu su rođendan između ostalog čestitali i jedan od najboljih trenera svih vremena Arsene Wenger, zatim cijela generacija Sturma koju je Švabo vodio do trofeja i nastupa u Ligi prvaka, te Edin Džeko, Miralem Pjanić, Fudbalski savez BiH, njegov Željezničar i mnogi drugi.

Portal SportSport.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close