-TopSLIDEBiHOpćine BiHPolitika

“Jamnica šminka Sarajevski kiseljak da ga bolje uda”!

NAČELNIK OPĆINE KISELJAK OTKRIO: “Jamnica šminka Sarajevski kiseljak da ga bolje uda”!

U Sarajevskom kiseljaku neće biti otpušteno 80 radnika, koliko je pominjano u medijima, nego 20, i to u non-core djelatnostima, a ova otpuštanja prema riječima načelnika Općine Kiseljak Mladena Mišurića Ramljaka predstavljaju pripremu za prodaju kompanije.

Nakon što je vlasnik tvornice (Jamnica, članica Fortenova grupe, bivši Agrokor) kroz reorganizaciju sistema poslovanja najavio kako će ostaviti bez posla oko 80 radnika, lokalna zajednica je uznemirena, izvještava RTV HB.

Iako se u javnosti pominjao puno veći broj, riječ je o otkazima kuharicama, spremačicama, radnicima u osiguranju i vozačima.

Održana je posebna sjednica predstavnika lokalnih vlasti sa upravom tvornice na kojoj je načelnik Mladen Mišurić Ramljak jasno rekao kako je problem što će dio radnika ostati bez posla, te kako će lokalne vlasti učiniti ozbiljne korake kako bi zaštitile svoje sugrađane.

– Sve što nije core-business oni se žele riješiti, poput kuhinje, osiguranja, održavanje čistoće, primarnog transporta, odnosno prijevoza. Ali, to su ipak naši sugrađani i sugrađanke i nama nije svejedno hoće li neko kome su ostale tri, četiri, pet godina do mirovine ostati bez posla. I mi tu kao lokalna zajednica, budući da moramo voditi brigu o socijalnoj dimenziji, želimo da zaštitimo te radnike, istakao je Mišurić-Ramljak.

U Upravi Sarjevskog kiseljaka kažu da je odluka o otpuštanjima došla iz Zagreba.

– Emocije su, naravno, prisutne, ali nemojmo zaboraviti da je društvo Sarajevski kiseljak u privatnom vlasništvu, mi smo u sastavu Foretenova grupe koja ima svoj razvojni program. Fortenova grupa razvija proizvodnju i prodaju prevashodno, a sve druge, nazovimo ih sporedne djelatnosti kao što su zaštita, menza, čišćenje prostorija, su one u kojima kompanija želi da nađe partnere i da ti partneri odrađuju poslove, kaže Velinka Lujinović, v.d. direktorica Sarajevskog kiseljaka.

– Moram Vam reći da odluke dolaze s vrha, one su nam delegirane. Trenutno znamo sigurno da se neće otpustiti 80 ljudi kako je navedeno u medijima. Činjenica je da ako dobijemo takvu informaciju, društveno-političku zajednicu svakako ćemo obavijestiti, dodala je Lujinović.

Za Agrokor i Sarajevski kiseljak Općina je od početka privatitzacije imala razumijevanja i stoga od aktulene uprave traži da preispita svoje odluke o smanjenju broja uposlenika, imajući u vidu značajnu finansijsku dobit koju preduzeće ostvaruje koristeći prirodni resurs Općine Kiseljak.

– Općina Kiseljak ima instumente i mi ćemo ih sigurno upotrijebiti kada je u pitanju zaštita interesa Općine Kiseljak bez obzira koliko nama bila značajna kompanija Sarajevski kiseljak, naglasio je načelnik Mišurić Ramljak.

Općinsko vijeće zadužilo je načelnika i općinske službe da sa nadležnim kantonalnim ministarstvom preispitaju odluke i ugovor o dodjeli koncesije preduzeću i pozivaju peedstavnike Sarajevskog kiseljaka na uspostavu bolje komunikacije s ciljem sprečavanja širenja krivih informacija.

Načelnik Mišurić-Ramljak razgovarao je i sa predstavnicima nominalnog vlasnika Sarajevskog kiseljaka, kompanije Jamnica.

– Zašto se ovo radi. Ovo se “mlada priprema za udaju”, znači šminkaju se poslovni rezultat kako bi “mladoženja” bio što kvalitetniji i kako bi što bolje na tržištu prošla. Međutim, rekao sam to, “mlada” ima jednu manu, a to je Općina Kiseljak. Nećemo dopustiti da se neko igra sa građanima Općine Kiseljak, odnosno kad je u pitanju prirodni resurs kojim oni raspolažu, rekao je Mišurić Ramljak.

Sarajevski kiseljak zapošljava 368 radnika, od kojih je 185 sa prebivalištem u Kiseljaku.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close