Jagodić: Ajaksov Boban Lazić postaje novi zmajić

Mlada reprezentacija nastavlja kvalifikacije 5. septembra u Kečkemetu protiv mađarske. Nedostajaće petorica iz ekipe koja je na startu savladala Albaniju. Nastoji se okupiti najbolje mlade igrače iz cijele Evrope, kaže za Oslobođenje Vlado Jagodić, selektor U-21 reprezentacije BiH.

Slijedi nastavak kvalifikacija za našu mladu reprezentaciju koje smo otvorili pobjedom nad Albanijom. Šta očekujete?

“Okupljanje je u našoj staroj bazi – hotelu Park u Vogošći. Slijede nam dvije kvalifikacione utakmice. Prva je 5. septembra u 18 sati u Kečkemetu protiv Mađarske, a druga četiri dana kasnije, 9. septembra, protiv Austrije na Bilinom polju. Sigurno je da su ove dvije reprezentacije koje su uspjele da pobjede Albaniju u gostima, a mi smo ih da podsjetim savladali kod kuće, glavni nam konkurenti za to drugo mjesto u grupi. Španija je za sada neprikosnovena, bar na papiru, kao favorit grupe. Naravno, ni protiv njih se nećemo ponašati na terenu kao da smo na izletu. Planirano je da se odradi devet treninga. Utakmica u Mađarskoj može nam mnogo toga otkriti za dalje kako će djelovati ova mlada reprezentacija. Znate i sami da smo dobro otvorili kvalifikacije pobjedom od 4:1 u Zenici protiv Albanije, ali Mađarska je nešto drugo. Skautirao sam ih dva puta, u Budimpešti i u Albaniji, i sigurno je da se radi o odličnoj ekipi. Nažalost, mi imamo dosta problema kadrovskih. Nemam pet igrača od meča u junu. Ali imam neke igrače koji su svoju formu digli na potreban nivo i mislim da će biti dva debitanta u Kečkemetu (Rade Krunić iz Donjeg Srema i Haris Seferović iz Travnika, op.a). Jednostavno, pripremićemo igru za Mađarsku da pokušamo ići na tri boda. Oni jesu jaki, ali ćemo probati napraviti brejk. Neće biti ni malo lako, ali igrači u mladoj reprezentaciji shvataju šta je bit. Pravila i poštovanje discipline se znaju, ali i kontinuitet igara ko ima. Onaj ko igra u svojoj ekipi može očekivati poziv u reprezentativni dres. Pozvali smo 20 igrača i dva golmana. Od ponedjeljka ujutro krećemo sa radom. Treniraćemo na Koševu kao i do sada. Dva treninga će biti u Vogošći, uvodni i onaj oporavka kad se vratimo iz Mađarske”.

Eskivaže Bašića

• Kome su pozivi izostali i iz kojih razloga?

“Nema Jasmina Mešanovića koji je nama prvi špic u reprezentaciji i on će nam mnogo nedostajati za ovu igru koju pripremam za Kečkemet. Sigurno i za Austriju. Ne mogu računati ni na Seada Hajrovića koji je doživio veoma neugodnu povredu kičmenog pršljena. Nema ni Filipa Arežine koji nije još riješio svoj status i ne igra. Ranije sam rekao da ne može igrati neko ko nema klub. Nemamo ni Dušana Jevtića koji je prije dva-tri dana potpisao za Sarajevo. Od ranije je povrijeđen Nermin Zolotić. Nemamo ni Muhameda Bešića. Radi se o situaciji koja se meni nimalo ne sviđa meni kao selektoru, ali ni nikome u Savezu jer očigledno je da Bešić pomalo podcjenjuje ovu ekipu mlade reprezentacije. Pošto kolega Safet Sušić, selektor A reprezentacije i ja imamo izuzetno dobru saradnju, naša zajednička odluka je bila da Bešić kroz mladu reprezentaciju traži svoj put prema seniorskom timu. U zadnja tri pozivanja je dva puta eskivirao. Slobodan ću reći da nas je dva puta prevario. Išao sam u Budimpeštu da ga posjetim, jer je rekao da je bolestan (zbog povrede nije došao na okupljanje reprezentacije, op.a), nije mi se javljao na telefonske pozive, a dva dana kasnije je igrao kompletnu utakmicu za Ferencvaroš. Žao mi je zato što njegovi igrački kvaliteti nisu upitni. Muhamed Bešić je uz Srđana Grahovca bio standardni igrač u prošlom sazivu mlade reprezentacije kada su dvije godine bili mlađi. On nama treba u ovakvom trenutku, ali na ovakav način niko ne može biti ispred reprezentacije, ispred reprezentativnog dresa, tako ni on. Najveći problem imamo na stoperskim pozicijama. Pozvao sam Muamera Avdića koji je samo igrao protiv Poljske jer je imao težu povredu, pa se vratio u svom klubu ali se nije još izborio za status standardnog igrača u Zbrojovki iz Brna. Dobro je da je Adnan Kovačević napokon stekao pravo igranja za Sarajevo. Pozvao sam čak i malog Jozu Špikića koji je 1994.godište jer je odiigrao sve i jednu minutu za Široki Brijeg. Tu je i Sead Jakupović iz Čelika. Na toj poziciji, poziciji stopera, kao i na mjestu zadnjeg veznog Bešić se odlično snalazi, ali ne mogu preći preko nekih stvari i iz tog razloga sam se odlučio na ovako nešto. On mora shvatiti da su svi isti u reprezentaciji”.

• Optimizma u svakom slučaju ne nedostaje?

“Ja nikada nisam bio pesimista. I u prošlom sazivu sam bio jasan u startu da ćemo sve učiniti da napravimo dobre rezultate. Osvojili smo 70 posto bodova. Ova reprezentacija se stvara. Nažalost, još uvijek je tako. Evo, vidite, kada se dese ovako nepredviđene stvari to znači da se još stvara. Imamo kvalitetnih igrača sigurno. Dosta pažnje posvećujemo praćenju i skautiranju protivnika i iz tog razloga gradim optimizam da možemo igrati sa svakim. Odlučivaće nijanse i protiv Mađarske i Austrije”.

• Mogu li se porediti ove posljednje dvije generacije mlade reprezentacije iz prošlog i ovog ciklusa?

“Ne bih ih još poredio iz razloga što se ova tek još stvara. Kada sam pozivao prvi put protiv San Marina u gostima, bivšu grupu igrača, oni su se zadržali u 95 posto slučaja do kraja, do utakmice sa Njemačkom. Samo je napadač Milan Đurić bio novi, tj. kasnije se priključio. To je profil igrača kakav sam tražio, posebno za domaće mečeve. Ovaj put nisam to uspio. Već u drugoj utakmici ovih kvalifikacija moramo puno mijenjati, tako da je teško praviti neku uporedbu. Ali, želim istaći da kvaliteta postoji. Ako prihvati ova generacija ono što je krasilo prošlu generaciju, gdje se ni Višća ni Stevanović, ni Bilbija, ni Đurić, dakle niko nije stavljao iznad ostalih, već su svi bili isti, onda ćemo napraviti s ovom generacijom veliku stvar. A ja nastojim da to bude polazna osnova. Moramo biti kompaktni i na tome gradim svoj optimizam. Imamo kvalitet. Bitno je da imamo i kontinuitet. Da ne mijenjamo svaku utakmicu puno igrača”.

Moguća pojačanja

• Milan Đurić je bio pun pogodak prošlih kvalifikacija. Het-trik protiv Njemačke i asistencija su pokazali da ima kvalitet da u dogledno vrijeme bude dio seniorskog tima. Imamo li nekog novog Đurića za ove kvalifikacije?

“Na pomolu je. Otkriću vam da momak koji se zove Boban Lazić, 1994. godište, član Ajaxa iz Amsterdama je žrtvovao holandsko državljanstvo, a nije prihvatio sbijansko, te će igrati za Bosnu i Hercegovinu. To mi je čvrsto obećao. Radi se o igraču koji ima pravo igranja i u narednom ciklusu za mladu reprezentaciju. Imamo jedan širi spisak igrača. Borimo se za sve te igrače koji su vani. Postoje određeni administrativni problemi sa nekima koji su nastupali za mlađe reprezentativne selekcije drugih zemalja. Oni moraju mijenjati sportsko državljanstvo. I sad znate kakva je odluka, da neko dođe, da žrtvuje Holandiju, da bi došao ovdje, ili žrtvuje Srbiju, ili Hrvatsku, ili neku drugu zemlju i državljanstvo. Nastojimo okupiti najbolje. Vjerujem da će se pojaviti novih dobrih igrača. Ja sam čovjek kontinuiteta i volio bi da mi se što prije iskristališe dobra ekipa koja će kroz utakmice napredovati. Ne treba zaboraviti da mi poslije ove dvije utakmice sa Mađarskom i Austrijom igramo u oktobru u Mursiji protiv Španije i u Elbasanu protiv Albanije, a onda 14. novembra nam na Bilino polje dolazi Španija. Kratak period, a mnogo utakmica”.

• Zmajevi i zmajići sa dobrim igrama i rezultatima u posljednje vrijeme itekako su postali zanimljivi. Promjenila se slika?

“Meni je to zaista drago i zato sam i apostrofirao saradnju mene kao selektora mlade reprezentacije i Safeta Sušića, selektora naše najbolje vrste. Svaka mu čast jer posvećuje veliku pažnju mladim igračima. To se zaista već vidi jer ima dosta mladih igrača u A reprezentaciji. A ja stalno potenciram mojim mladim igračima da treba da obuku dres sa državnim grbom, da daju svoj maksimum i onda im se smiješi A reprezentacija i samim tim Svjetsko prvenstvo. Mi idemo za A reprezentacijom. Pokušavamo da im budemo prava logistika i bit mlade reprezentacije je naravno uz plasman je da se regrutuje što više mladih igrača koje selektor A reprezentacije može da koristi. Meni je zaista drago da su Zahirović, Višća, Stevanović našli svoje mjesto. Znam vrlo dobro kako Safet razmišlja o mladim igfračima. Još ako to ovi sada u ovoj grupi mladih igrača prepoznaju na vrijeme, onda ćemo imati pravu stvar”.

Fantastičan igrač i čovjek

• Milan Đurić bio je veliko otkrovenje. Svojim igrama je došao skoro do A tima, a onda je doživio jednu neugodnu povredu…

“Milan Đurić je fantastičan momak. Ja sam tražeći po Evropi tip igrača koji je visok, robusan, snažan napadač, imao neke dvije-tri mogućnopsti. Odlučio sam se da ponudim poziv njemu. I Siniša Mihajlović, selektor A reprezentacije Srbije, mu je nudio poziv… Bio bi najsretniji da Milan Đurić u perspektivi nađe svoje mjesto u A reprezentaciji BiH, jer to zaista zaslužuje. I on to očekuje. Znam da ga Safet prati, ali moram reći jednu stvar da je Đurić plijenio ovdje profesionalnošću, svojom odlukom da se stavi maksimalno na raspolaganje reprezentaciji. On je igrač Parme trenutno na posudbi u Cremoneseu, ali se vraća u Parmu, to znam sigurno. To je igrač zlata vrijedan. Takav robusan igrač od dva metra visine (visok 198 cm) koji sa takvom lakoćom se kreće i rješava stvari nogama, to je rijetkost naći. Kada sam ga prvi put pozvao I kad sam mu saopštio da ne praktikujem da poslije jednog treninga ubacujem novog igrača u tim, a igrali smo tada protiv Bjelorusije veoma bitnu utakmicu, odgovorio je: ‘Selektore ja sam se vama odazvao zato što želim pomoći reprezentaciji i državi, a vaše je da li ćete vi mene staviti na tribine ili na teren. Ja ću odigrati što bolje mogu, raditi treninge, a vi procjenite’. Kad vam to takav igrač kaže to je zaista velika stvar. Na toj utakmici je ušao u drugom poluvremenu, namjestio i zabio gol. Nastavio je zabijati u kontinuitetu, a  finiš je bio da jednoj Njemačkoj postigne za poluvrijeme tri i naštima jedan gol. O njemu mogu reći samo najbolje. To je igrač koji se redovno javlja i kontaktrira me i koji vrijedi u perspektivi”.

Biser iz Holandije

Boban Lazić je 19-godišnjak rođen u Holandiji u gradu Verdenu blizu Amsterdama, a njegovi roditelji su porijeklom iz Laktaša. Prve nogometne korake napravio je u ekipi ARC, a već sa devet godina je došao u Ajax. Krajem prošle godine parafirao je trogodišnji profesionalni ugovor sa ovim velikim timom iako je imao ponude italijanskih giganata Juventusa, Milana i Intera, te škotskom Celtica.

Nastupao je za mlađe selekcije Holandije, a naši istočni susjedi su bacili oko na njega. Ipak, Vlado Jagodić je odradio odličan posao i ovog bisera iz Holandije privolio da igra za našu zemlju.

Osobodjenje – Mirza DAJIĆ

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close