LifestyleZdravlje

Jagode imaju antiupalna dejstva

Istraživanja su pokazala da smanjuju markere upale, a preporuka je konzumirati ih tri puta sedmično

Jagode su ljetno voće u čijem ukusu većina nas uživa, a najviše ih volimo u voćnim salatama, kolačima ili jednostavno umočene u šlag ili čokoladu. S obzirom na to da je njihova sezona počela, svakako biste ih trebali što češće jesti, posebno zbog svih blagodati na naše zdravlje.

Pomažu vam da mršavite
Ako želite da dotjerate liniju prije odlaska na plažu, jagode vam mogu pomoći u tome. Ovo voće sadrži antocijanine, koji pomažu pri sagorijevanju masnih naslaga, jer ih organizam koristi kao gorivo. Istraživanja su pokazala da antocijanin također povoljno utiče na kratkotrajno pamćenje.
Ublažavaju bol
Dokazano je da jagode imaju antiupalna i dejstva koja ublažavaju bol. Istraživanja su pokazala da jagode smanjuju markere upale, a preporuka je da ih konzumirate tri puta sedmično kako biste smanjili rizik od upala.

  - Jagode imaju antiupalna dejstva
 

Imaju antikancerogeno i antialergeno dejstvo
Ovo voće bogato je flavonoidima koji se bore sa kancerogenim ćelijama i ujedno sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože. Osim toga, fenolne kiseline iz jagoda imaju antialergena svojstva, što znači da pomažu pri smanjenju biohemijskih procesa koji su povezani sa alergijskim reakcijama. Ipak, iako pomažu osobama sa alergijama, postoje ljudi koji su alergični na njih.
Pomažu u borbi sa šećerom
Iako su postojale nedoumice da li osobe sa povišenim šećerom smiju da jedu jagode, nedavna studija pokazala je da jagode zapravo regulišu nivo šećera u krvi, čak 130 grama svježih jagoda značajno će smanjiti nivo šećera u krvi.
Usporavaju starenje
Jagode su izuzetno bogate antioksidantima. Toliko da se nalaze na četvrtom mjestu na listi namirnica sa najvećom koncentracijom antioksidanata. Oni su važni za naš organizam jer štite tijelo od slobodnih radikala, koji nisu samo izazivači mnogih bolesti već ubrzavaju i starenje kože.
Čudesan list
List i korijen jagode podjednako su ljekoviti kao i plod. Čaj se pije kao lijek protiv probavnih tegoba, upale grla i prehlade, a odnedavno se sve više piše o blagotvornim svojstvima lišća u liječenju reume, artritisa i gihta.
Čaj od lista jagode napravite tako što ćete dvije pune kašičice cijelih ili isjeckanih suhih listova preliti punom šoljom ključale vode i procijediti poslije 15 minuta. Čaj pijte triput dnevno po jednu šolju poslije jela. Može i da se grglja kod upala grla ili da se privija na bolne zglobove. Isto se sprema od svježih listova i može ranije da se procijedi.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close