Kultura

David: Ovde je tradicija da na površinu isplivaju najgori

Pisac Filip David izjavio je u N1 – Novom danu da je tradicija na ovim prostorima da na površinu isplivaju najgori.

“Danas što nam se događa nije ništa novo. Postoji kontinuitet od početka 20. veka, imamo pogrešnu percepciju istorije koju nameću vlasti. Srbi su sebi bili uvek najveći neprijatelji, ovde je tradicija da na površinu isplivaju najgori”, kaže David.

On kaže da je dobro za svaku zemlju da ima jake sinidkate i nevladine organizacije koje treba da budu korektiv vlasti, a da kod nas toga nema.

“To se raspalo, to je najveći problem. Danas živimo u sredini gde je program vlasti i opozicije isti – da se živi bolje, povećaju penzije, korupcija iskoreni… Potrebni su jasni, precizni i različiti progami kako se do tih stvari dolazi, ovako kako je sad sad deluje neozbiljno”, smatra on.

O novom konceptu Starog sajmišta

David kaže da živimo u svetu punom tenzija i da ima utisak da neko, zbog tiraža ili geopolitičkih razloga, pokušava da svet uredi na drugi način.

“Mislim da je reč o preuveličavanju, Evropska unija nije pred raspadom. Periodično se događa nešto što upućuje svet u nekom novom pravcu, ali ne treba živiti u strepnji da nam se bliži apokalipsa. Bavimo se previše velikim temama, ali to unosi strepnju u normalan život, a onda je to važnije od svakodnevnog života”, rekao je on.

Kaže da pisci fantastike, u koje ubraja i sebe, danas pišu o onome šta se stvarno događa jer, kako kaže, to prevazilazi maštu.

“Uzimam novine sa strepnjom, pgotovo tabloide. To je puno nagoveštaja velikih ratova, raspada zemalja, svet se ljulja i samo što se svakog trenutka ne raspadne. Morate biti spremni i spsobni da odvojite ono što je lažno od stvarnog”, poručuje David.

Kad je danas u svetu u pitanju vlast, sve granice se gube, smatra David.

“Levica ide sa desnicom, fašisti s komunistima, tu nema mnogo ideologije već samo gola borba za vlast”, smatra on.

 

“Koreni diktature u kretenizaciji i zaglupljivanju društva”

Govoreći o protestu “Protiv diktature”, David kaže da podržava svaki protest, ali smatra da je od početka imao problema.

“Ne možete praviti protest a da se ne znaju organizatori. Ne možete pozivati ljude raznih uverenja, ideologija pod jedan barjak jer onda dolazi do nesporazuma. Zahtevi su s jedne strane bili minorni, smenićete nekog pa šta, doći će drugi, verovatno još gori”, kaže on.

Dodaje i da je parola ‘Protiv diktature’ apstraktna i da se mora videti gde su koreni diktature.

“A oni su u opštoj kretenizaciji i zaglupljivanju društva. Pogledajte kako izgleda većina naših elektronskih medija, tabloidi…  nemam druge reči osim užas. To je strašno”, kaže David.

Kad je sve haotično, završava se na ovaj način, odnosno raspada se protest, zaključuje David.

N1

Link: N1

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close