Izvoz zlata iz BiH za dvije godine povećan 12 puta

Biznis sa zlatom, koje se otkupljuje i prodaje na svakom ćošku, doživio je pravi bum, a to potvrđuje i podatak da je samo u posljednje dvije godine vrijednost izvezenog zlata i nakita iz BiH povećana čak 12,5 puta.
Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u toku 2012. godine iz BiH je izvezeno zlato i razni zlatni i draguljarski predmeti u vrijednosti od 7,3 miliona maraka, dok je u 2010. godini vrijednost izvoza ovog plemenitog predmeta bila tek 580.000 maraka.
U 2011. godini vrijednost izvezenog zlata iznosila je 1,5 miliona maraka.
– Zlato se najviše izvozi u Sloveniju, Tursku, Austriju, Hrvatsku i Srbiju – rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH Ratko Kovačević.
Član Udruženja ekonomista RS SWOT Miloš Todorović rekao je da biznis sa zlatom postao unosan najviše zbog skoka cijena ovog metala u posljednjem periodu.
– Sve je više radnji koje se bave otkupom zlata. Na domaćem tržištu se znatno povećao promet zlata, odnosno otkup, jer je očigledno visoka marža tih koji preprodaju zlato na ovaj ili ona način, te ga izvoze –  istakao je Todorović.
Dodao je da i kriza dosta uticala na promet zlata, zbog toga što su mnogi ljudi primorani da prodaju svoje dragocjenosti i zlatni nakit.
Zlatari u Republici Srpskoj, prema pisanju Glasa Srpske, ističu da je u posljednjem periodu naglo povećan otkup zlata, te da stanovnici donose da prodaju sve i svašta, bez obzira na procijenjenu vrijednost.
U banjalučkim zlatarama cijena zlata koje se otkupljuje zavisi od karata.
– Za gram zlata od osam karata možete dobiti 17 maraka, dok gram od 24 karata košta 52 marke. Najčešće dobijamo 14-karatno zlato koje košta 35 maraka za gram, dok je u nekim radnjama i 41 marku – ističu trgovci.
I u Prijedoru zlatari imaju pune ruke posla kada je riječ o otkupu zlata, koje otkupljuju po cijeni od 25 do 35 maraka po gramu.
Slična situacija je i u Gradišci, gdje je otkup zlata, kako kažu trgovci, porastao još 2011. godine, ali je lani  “procvjetao”.
Otkupna cijena zlata po gramu u dobojskim zlatarama je 30 KM, a trgovci ističu da se posljednjih mjeseci zlato više otkupljuje, nego prodaje.
Kada je u pitanju uvoz draguljarskih i zlatnih predmeta, u toku 2012. godine u BiH je uvezeno pomenutih proizvoda u vrijednosti 5,1 milion maraka.
– U 2011. godini uvezeno je zlato vrijedno 6,1 milion maraka, dok je 2010. godine vrijednost uvezenog zlata bila šest miliona maraka, podaci su UIO BiH.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close