Izvještaj o napretku BIH skoro spreman

Izvještaj o napretku BiH, koji u oktobru redovno objavljuje Evropska komisija, više od 90 odsto je završen i ostaje prostora za manje korekcije u septembru, saznaju “Nezavisne” od izvora iz Komisije.

Kako nam je rečeno, u završnoj fazi je davanje mišljenja različitih odjeljenja unutar Komisije i Delegacije EU u Sarajevu, a nakon toga izvještaj se odlaže tokom avgustovskih odmora i ponovo otvara tek u septembru.

Iako niko nije želio da govori o konkretnim navodima u izvještaju, nagoviješteno nam je da će veliki prostor imati protesti u februaru, kao neka vrsta dobronamjerne opomene političarima u BiH, s obzirom na to da će izvještaj biti objavljen u prvoj sedmici oktobra, odnosno uoči samih opštih izbora u BiH.

Ostatak će, osim dijela koji se odnosi na majske poplave, biti manje-više isti kao i prethodne godine: neriješen slučaj “Sejdić i Finci”, nedostatak reformi, problemi u implementaciji Instrumenata pretpristupne pomoći (IPA), nedovoljno sredstava i kadrova u raznim institucijama BiH.

Na pozitivnoj strani vrlo vjerovatno će biti spomenuti provedeni popis stanovništva i usvajanje zakonskih rješenja koja su omogućila raspisivanje izbora u oktobru.

U dijelu koji se odnosi na proteste biće rečeno da su oni bili multietnički i da su pokazali frustraciju i nezadovoljstvo običnih građana situacijom u kojoj se BiH nalazi.

Biće zanimljivo vidjeti da li će i na koji način biti spomenuta nova kadrovska rješenja u pravosudnim institucijama, kao i akcija “Pandora” o milionskim pronevjerama u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close