Kultura življenjaLifestyleVisoko

Izviđači iz Velike Britanije posjetili našu zemlju

IZVIĐAČI IZ VELIKE BRITANIJE POSJETILI NAŠU ZEMLJU

Odred izviđača “Visoko” još jednom“položio” domaćinstvo

Odred izviđača “Visoko” već duže vrijeme imaodličnu saradnju sa izviđačima iz Velike Britanije, a ona je prešla, u kako tovole reći visočkiizviđači, u jedan odnos koji ima bliskost “poputporodice”. Upravo tome je dokaz i posjeta grupe izviđača iz VelikeBritanije našoj zemlji, tačnije Visokom, koji su u BiH bili u okviru svojeekspedicije “Istraživački pojas”. Kako je istakao DžaninJamaković,jedan od domaćina u Visokom, gosti su kao i uvijek bili oduševljeni našomzemljom, a saradnja će se nastaviti i u narednom periodu.

“Poznanstvo je počelo na malom ekranu, prekokompjuterske kamere, na onlineizviđačkom događaju i od tada, iz dana u dan,naše prijateljstvo i saradnja jača. Oni su iz Oxfordshiredistrikta, iz gradićau samom centru Engleske – Banbury. Volim pričati priču o njima i o tome kakosmo se upoznali jer je nesvakidašnja, posebna – naša je priča. Nije niko mogaopojmiti da će iz tog našeg razgovora 2015. godine proizaći stvaran susret, dva,tri, četiri susreta – prestali smo i brojati… Tri puta su posjetili našuzemlju i ne planiraju stati. U februaru ove godine su nas posjetili sa 70izviđača iz svog distrikta – 70 mladih Engleza koji su uživali u zimskimljepotama bh. planina”, objašnjava Džanin te prenosi utiske engleskihizviđača kako im se izuzetno dopala priča o našoj domovini, našoj maloj,skromnoj BiH za koju su istakli da je nedovoljno proslavljena za svoju ljepotui istorijsko bogatsvo te da je “skriveni dragulj u kojeg se čovjek zaljubikada ga otkrije”.

“Ovaj put su u BiH bili 11 dana i sve vrijeme suboravili u Visokom sa ponekim izletom u južne i sjevernije dijelove regije. Snama u Visokom je bila jedna četveročlana porodica, a tu u BiH je bilo jošpetero izviđača uzrasta od 16 do 18 godina koji su bili na ekspediciji za svojIstraživački pojas – jedno od mnogih odlika koje kao izviđač možete dobiti uEngleskoj. Bit Istraživačkog pojasa jeste da grupa mladih izviđača ode u stranuzemlju na 10 dana i odradi 20 izazova koje im postavi njihov Odbor, a svrha jeda što bolje upoznaju stranu kulturu, običaje, kuhinju i sl. U BiH su obišlimnoge gradove od Mostara pa sve do Bihaća, a motivisani izazovima probali sumnoga bosanska jela, našu kafu, naučili malo ‘parlatinaški’ i čuli mnoge pričeo bogatoj istoriji naše zemlje. Dva dana su proveli u Visokom gdje su bili inaši ostali gosti, a u jednom trenutku smo tu imali i izviđače iz Litvanije iEstonije koji su nakon Evropske izviđačke konferencije u Splitu svratili na dvadana, tako da smo imali jednu malu internacionalnu smotru. Rastanak s njima jeuvijek težak, ali osjećaj sigurnosti je sigurno znati da će nas izviđačkipokret, prije ili kasnije, opet spojiti”, dodao je DžaninJamaković.

(N.K.)
magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close