Izrael bombarduje Gazu s mora, kopna i zraka

Izraelska vojska bombardovala je danas s mora i iz zraka pojas Gaze, usmrtivši dvoje djece na sjeveru i ranivši najmanje osam novinara tokom napada na dvije medijske zgrade u istoimenom gradu, naveli su palestinski ljekari i svjetske agencije.

Petog dana operacije “Stub odbrane” u izraelskim zračnim udarima na sjeveru pojasa Gaze ubijeno je dvoje djece u udarima na kuće, prenose svjetske agencije.

Dok su izraelski napadi nastavljeni, armija je saopćila da nije bilo raketiranja iz Gaze od 21 sat sinoć, ali su se jutros oko 7.30 oglasile sirene na jugu, kada su ispaljene dvije palestinske rakete.

Palestinski premijer Ismail Hanije razgovorao s egipatskim predsjednikom Muhamedom Mursijem o nasilju koje se nastavlja i naporima da se zaustavi, saopćila je njegova kancelarija.

Medijska kuća u Gazi se našla na udaru najprije oko 2 sata po lokalnom vremenu i potom je rečeno da je šest novinara ranjeno, kada su izraelski avioni pogodili TV Al Kuds u zgradama Šova i Husari u kvartu Rimal u gradu Gazi, kazao je zvaničnik Ministarstva zdravlja Ašraf al Kudra.

U zgradi koju koristi ta televizija nekada je bio BBC, a još je koriste Sky News i ITN.

Zgrada je jako oštećena, novinari su evakuirani, a nakon toga su uslijedila najmanje još dva udara na isto mjesto.
Drugi napad je bio usmjeren na obližnju medijsku zgradu oko 7 sati rekli su palestinski izvori, naglasivši da su ranjena još dva novinara u zgradi Šurk, gdje se nalazi TV Al Aksa kao i Al Kuds, prenio je AFP.

Imad Efrendži, direktor TV Al Kuds osudio je incident, označivši ga zločinom protiv medija.

“Medijska bitka je primorala Izrael da prestane ubijanje djece i civila”, rekao je on misleći na izraelsku trosedmičnu ofanzivu prije četiri godine, u kojoj je ubijeno oko 1.400 Palestinaca.

Izraelski ratni avioni izveli su dva odvojena napada u drugim dijelovima pojasa Gaze i na sjeveru u Beit Lahiji i Beit Hanunu ubili dvoje i ranili 10 ljudi.

Time je broj palestinskih žrtava od srijede porastao na 48.

Na izraelskoj strani poginulo je troje ljudi. U jednom udaru gađana je i policijska stanica na istoku Gaze kada je ranjeno osmero ljudi.

Izraelska armija je saopćila da su prošle noći gađane podzemne rampe za ispaljivanje raketa i antena za komunikacije, kao i baza za obuku Hamasa i komandni centar.

Rečeno je također da je komunikaciona antena korištena da se izvode terorističke aktivnosti protiv Izraela, a da su mornari gađali teroristička mjesta na sjevernoj obali.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close