“Herceg-Bosna” najviše kriva za raseljavanje Hrvata

Danas se navršava 21 godina otkako je Mate Boban u Grudama proglasio separatističku tvorevinu tzv. hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu i postao njen predsjednik, označivši tako početak pokušaja hrvatske secesije iz BiH.

Godišnjica osnivanja “Herceg-Bosne”, zasigurno, bit će obilježena u Grudama, a vjerovatno i u Mostaru, a čestitku u povodu utemeljenja fantomskog Bobanovog projekta, osim predstavnika nekadašnjih vojnih struktura HVO-a, uputio je i predsjednik GO HDZ-a BiH Slađan Bevanda.

Istakavši da “duh Herceg-Bosne nikada nije bio prisutniji kao ovoga 18. studenoga 2012. godine”, Bevanda je ustvrdio da je “upravo Herceg-Bosna spasila Hrvate BiH od potpunog istrebljenja i genocida koji mu je agresor namijenio”.

Komentirajući ovakvu čestitku, predsjednik GO SDP-a i nosilac “Zlatnog ljiljana” Zoran Perić naglašava da HZHB ne postoji u političkom, administrativnom ili bilo kojem drugom obliku, prvenstveno, kako je kazao, zahvaljujući onima koji su je formirali.

– Upravo je “Herceg-Bosna” dala svoj najveći doprinos raseljavanju Hrvata u BiH, i to zahvaljujući nalozima i naredbama vodećih ljudi HZHB po terenu. Zbog toga je danas stanje Hrvata takvo kakvo jeste – istakao je Perić.

Vođe u Hagu

Podsjetimo da se pred Haškim tribunalom vodi postupak protiv vodstva “Herceg-Bosne”, s Jadrankom Prlićem na čelu, po tačkama optužnice koje uključuju i zločine protiv čovječnosti.

Jedan od utemeljitelja HZHB Dario Kordić ranije je osuđen na 25 godina zatvora.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close