Izmjene Izbornog zakona BiH se moraju hitno usvojiti

Stručna debata „Status izbornog zakonodavstva u BiH: Birači u izborima i organizacija izbornog dana“ počela je u Sarajevu, u organizaciji Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma i u saradnji s Ustavnopravnom komisijom Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović kazao je Feni da je cilj ovih debata da se analiziraju sve odredbe i sva poglavlja Izbornog zakona BiH uz pomoć bh i stručnjaka iz inostranstva kako bi se dobila najbolja rješenja kada je u pitanju izborno zakonodavstvo.

“Cilj ovih debata je da se rezultati rasprava dostave Interresornoj radnoj grupi koja treba da radi na izmjeni i dopuni Izbornog zakona BiH” – kazao je Džaferović.

Zamjenica šefa Misije OSCE-a u BiH Nina Suomalainen je u uvodnom izlaganju podsjetila da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira održao sjednicu prošle sedmice, te istaknula zaključke prema kojima „odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju biti implementirane“.

“Također se navodi u zaključku da je naročito hitan zahtjev da se izvrši izmjena i dopuna člana 9. tačka 3 Izbornog zakona BiH, tako da se opšti izbori mogu održati u oktobru 2014. godine, pošto glasači moraju biti u mogućnosti da ostvare svoja osnovna prava da izaberu svoje zvaničnike bez odlaganja” – kazala je Suomalainen.

U ovom kontekstu, dodala je ona, Misija OSCE-a pozdravlja i podržava nedavni pokušaj Parlamentarne skupštine BiH da izvrši izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na implementaciju odluke Ustavnog suda BiH o imenima gradova i općina u RS-u, odnosno član 9. tačka 3 Izbornog zakona BiH.

“Kao što znamo, to je tehničko pitanje, stoga apelujemo da se dođe do kompromisa i da se uzdržite od nepotrebne politizacije, jer bez ovoga amandmana izbori se ne mogu održati” – istaknula je Suomalainen.

Također, dodala je ona, ohrabrujemo Parlamentarnu skupštinu BiH da nastavi tražiti rješenje za ovo pitanje.

Suomalainen je podsjetila i na neophodnost implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“ i odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Mostarom.

Jedna od tema o kojoj se razgovara na današnjem savjetovanju je “Organizacija izbornog dana, procedure glasanja, procedure brojanja glasova i procedure utvrđivanja rezultata“.

Članica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić kazala je Feni prije početka stručne debate da izborna administracija, na čelu sa CIK-om, pokušava da sagleda probleme koje imaju na dan izbora, „a imamo ih“.

“Imamo probleme, prije svega od onog elementarnog, od pakovanja materijala. U samom procesu glasanja imamo manipulacija. Svjesni ste da smo sankcionisali veliki broj članova biračkih odbora zbog njihovog neprofesionalnog rada” – kazala je Hadžiabdić.

Imamo, dodala je ona, manipulacija i u radu mobilnih timova.

” Imamo veliki broj nevažećih listića, što je alarmantan podataka, iako je naša analiza pokazala da je dosta praznih listića. U određenim dijelovima BiH sa povratničkom populacijom pokazalo se, kod našeg mapiranja nevažećih listića, da je broj pravih nevažećih listića velik u tim dijelovima i trebalo bi očigledno poraditi više na edukaciji i informiranju birača” – kazala je Hadžiabdić.

Ona je istaknula da se ne ulaže u nove tehnologije.

“Kada kažem nove tehnologije, ne zagovaram elektronsko glasanje. Mislim da takvim stvarima treba pristupiti vrlo oprezno, ali želim istaći da imamo problem sa, recimo, glasačima s posebnim potrebama, jer nismo ništa učinili da njima olakšamo glasanje” – kazala je Hadžiabdić.

To bi, dodala je, mogao biti jedan način da idemo ka nekim novim tehnologijama i nekom napretku.

Navela je da ima i dobrih stvari, naglašavajući da su od 2002. godine, od kada CIK BiH provodi ovaj proces, učinili napredak prije svega u pasivnoj registraciji birača.

“Imamo mnogo bolje uređene biračke spiskove i ono što je najznačajnije kod zaštite izbornog prava, uredili smo rokove. Ali naš izborni sistem još uvijek opterećuju kontradiktorne norme tako da je neophodno pristupiti izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Ono što je najgore, što nam svima ‘visi nad glavom’ i što će biti presudno u ocjeni izbora su diskriminatorne norme kojih smo svi svjesni, ali koje zahtijevaju najprije izmjenu Ustava BiH pa onda izbornog zakona BiH” – kazala je Hadžiabdić.

Jedna od tema savjetovanja je i „Modeli registracije birača, popis birača, glasanje birača s posebnim potrebama i nepismenih birača i edukacija birača”.

“Tema današnjeg skupa je i edukacija svih birača, pogotovo birača sa posebnim potrebama i omogućavanje glasanje biračima s posebnim potrebama. Očekujemo da će ovaj skup rezultirati određenim zaključcima koji će biti upotrebljivi onima koji predlažu i onima koji donose izmjene zakona” – kazao je Feni član CIK-a BiH Branko Petrić.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close