Izgradnja koridora Vc stanovnike Azapovića i Tulice vratila pola stoljeća unatrag

Da svaki napredak ima svoju cijenu opće je poznato. No, mora li ona biti toliko visoka? Upravo se to danima pitaju mještani Gornjih Azapovića i Tulice, naselja u blizini Lepenice u općini Kiseljak kroz koje prolazi dionica Lepenica- Tarčin u duljini od 9,5 kilometara na budućoj trasi koridora Vc.

“Svi smo državni interes stavili ispred svojega osobnog, ali nismo ni slutili da će nas gradnja koridora vratili pola staljeća unatrag”, kaže Irena Barišić, jedna od mještanki Gornjih Azapovića, naselja koje je zbog gradnje koridora nedavno doslovno odsječeno od svijeta.

Problemi su nastali kada je došlo do izmjena na trasi, odnosno pomjeranja tunela. Uslijed radova mještanima ovog naselja s oko 20-ak kuća najprije su presječeni telefonski kabeli, a potom i vodovodne cijevi. No, kap koja je prelila čašu nezadovoljstva mještana je uništavanje puta koji Gornje Azapoviće povuzuje s Lepenicom, jedinom putnog pravca kojeg imaju.

Nakon što su na nekoliko dana blokirali gradilište mještanima je napravljen improviziran prijelaz. No, i dalje su nezadovoljni jer doslovno žive u blatu.

“Odsječeni su nam telefoni, ostali smo bez vode, a sad i bez puta. Ja sam bolesna, imam karcinom, a suprug mi je nepokretan. Kako bez puta doći do liječnika. I takstisti nad odbijaju voziti do naših kuća jer ne žele zaglaviti u blatu”, kaže Ana Barišić iz Gornjih Azapovića.

Štetu zbog gradnje dionice na koridoru Vc trpe i mještani susjedne Tulice, ali i cijelog lepeničkog kraja. Jednog od njih, Ramiza Huseinovića, zatekli smo na putu prema Lepenici. Na nogama je imao gumene čizme, najtraženiju obuću u ovom kraju.

“Bez gumenih čizama nemoguće je probijati se kroz blato”, kaže Huseinović.

A blata je u blizini gradilišta napretek. Tragove asfalta teško je uočiti po cestama. Blata ima i na divljoj deponiji koja također smeta mještanima. Sve su ovo problemi za čije rješenje mještani najčešće traže pomoć općinskih vlasti i načelnika općine Mladena Mišurića Ramljaka.

” Ja razumijem i podupirem mještane u njihovu nastojanju da se izbore za svoja prava. Zahvalan sam im i na strpljenju koje su pokazali dosad. Nama je briga za građane naše općine na prvom mjestu. Dosad sam napisao na desetine dopisa izvođaču radova, turskoj tvrtki ‘Cengiz Insaat’ i investitoru JP ‘Autoceste’ FBiH. Mislim da smo na tragu rješenja za mještane Gornjih Azapovića koji su ostali bez puta. Međutim, trebat će još vremena da se nađe mještanima prihvatljivo rješenje. Stoga apeliram na još malo strpljenja”, kaže Mišurić Ramljak.

Općina Kiseljak iako nije niti investitor ni izvođač radova u ovom slučaju preuzela je ulogu nadzora nad interesima mještana. Iako je gradnja korodora Vc za BiH projekt od povijesne važnosti, mnogi plaćaju cijenu njegova realiziranja. Predstavnici općine Kiseljak kažu da će učiniti sve što je u njihov moći da ta cijena u općini Kiseljak, jedinoj općini Srednjobosanske županije koja će biti priključena na budući koridor, ne bude previsoka niti nepodnošljiva kao što je posljednih dana život mještana Gornjih Azapovića postao nepodnošnjiv!

www.magazinplus.eu – Art info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close