Izetbegović: Učinit ćemo sve da ne bude žrtava, a onda ćemo sanirati štete

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dalo je naredbu Ministarstvu odbrane da se u potpunosti na cijeloj teritoriji BiH stavi na raspolaganje Civilnoj zaštiti, istakao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, komentirajući alarmantnu situaciju u kojoj se našla zemlja uslijed poplava uzrokovanih obilnim padavinama, javlja Anadolija.

U helikopteru Oružanih snaga BiH Izetbegović je danas sa ministrom odbrane Zekerijahom Osmićem i načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga Antom Jelečom obišao neka od ugroženih područja.

„Imali smo izmještanje ljudi kojima je potrebna dijaliza. Depresivna je slika. Nadletjeli smo dio rijeke Bosne sve od iza Vranduka, nakon čega se nismo mogli probiti krov vjetar i maglu. Zaista je depresivna slika, cesta je ispresijecana, vode su se izlile, gradovi su odsječeni, ali radit ćemo sve što je u našoj moći kako bi pomogli građanima”, poručio je Izetbegović, naglasivši:

„Nadamo se da će vodostaji stagnirati i zatim opasti. Hvala Bogu da nema nastradalih. Učinit ćemo sve da ne bude žrtava, a onda ćemo sanirati štete”.

Budimir, Kebo i Pudarić: Spasiti ljude

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i dopredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, uz telefonsko komuniciranje sa službeno odsutnim dopredsjednikom Federacije BiH Svetozarom Pudarićem, održali su danas hitan sastanak o izvanrednoj situaciji u Federaciji BiH uzrokovanoj višednevnim padalinama.

Zaključeno je kako je potrebno da Vlada Federacije BiH, Federalna uprava civilne zaštite i Federalna uprava policije, u suradnji s kantonalnim stožerima civilne zaštite, stave na raspologanje sve raspoložive resurse kako bi se zaštitili ljudski životi i ublažili posljedice vremenskih nepogoda.

Alarmantna situacija, koja ugrožava ne samo gospodarstvo BiH, već najozbiljnije prijeti i ljudskim životima, zahtijeva najvišu razinu predanosti u iznalaženju rješenja koje će doprinijeti sigurnosti Federacije BiH i svih njezinih građana te je sugerirano Federalnoj upravi policije, kao i kantonalnim-županijskim upravama policije, da sve raspoložive resurse stave na raspologanje Federalnoj i kantonalnim upravama civilne zaštite.

Na sastanku je također naglašena potreba za ljudskom solidarnošću, istaknuto je kako prvo treba pomoći najranjivijim skupinama građana, a to su djeca, starci i bolesnici, saopćeno je iz kabineta predsjednika FBiH Živka Budimira.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close