BiHPolitika

Izetbegović: U BiH se ne dešava nikakav zabrinjavajući proces “arabizacije” društva

Izetbegović je rekao da su etnička ili vjerska isključivost i ekstremizam za istinski duh Bosne i Hercegovine apsolutno neprihvatljivi, jer su suprotni vrijednostima koje smo stoljećima njegovali. Kako kaže, tokom cijele njene historije građani Bosne i Hercegovine plaćali su visoku cijenu štiteći svoju pluralističku zajednicu i identitet, braneći ideju kulturnog, etničkog i religijskog pluralizma i raznolikosti u svom društvu. Ali, bez obzira na tu cijenu, nikada nisu odustali od tih temeljnih principa.

“Sve institucije Bosne i Hercegovine odlučno su se suprotstavile nasilnom ekstremizmu i terorizmu i u toj borbi vrlo uspješno sarađuju sa svojim međunarodnim partnerima. Bosna i Hercegovina je, kao članica globalne Koalicije za borbu protiv ISIL-a, dala vrlo konkretne doprinose. Mi smo prva država u regionu koja je učešće svojih državljana u stranim paravojnim formacijama i organizacijama proglasila krivičnim djelom. Sve to je rezultiralo time da u posljednjih 18 mjeseci nije bilo zabilježenih odlazaka iz Bosne i Hercegovine na strana ratišta”, rekao je Izetbegović.

Ističe da su Bošnjaci bili posebno glasni i konkretni u osudi svih vidova terorizma i nasilnog ekstremizma. Bošnjački politički, intelektualni i vjerski lideri jasno su se ogradili od ekstremnih ideologija i osudili radikalizam i terorizam u zajedničkoj izjavi o osudi terorizma i nasilnog ekstremizma od 4. decembra 2015. godine. Također, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se institucionalno suprotstavila pojavama ekstremizma i paradžematima koji su pokušali da rade van njenih okvira i mimo njenog ustava i tumačenja islama.

“Bošnjaci, kao evropski narod, nikada se neće odreći dostignutih civilizacijskih vrijednosti koje baštine, ali ni svoje tradicije i vjere. Upravo su nas ta naša tradicija i vjera naučile da budemo tolerantni. Ni kada smo barbarski ubijani nismo posegnuli za osvetom ili ekstremizmom, nego smo istrajavali na civilizacijskim vrijednostima, na istini i pravdi. Zato ne postoje nikakve osnove ni pretpostavke da se tvrdi, kao što to neki čine, da Bosna i Hercegovina predstavlja ili može predstavljati potencijalnu sigurnosnu prijetnju. U BiH se ne dešava nikakav zabrinjavajući proces islamizacije, radikalizacije ili “arabizacije” društva. Tvrdnje tog tipa, poput nedavnih izjava pojedinih evropskih zvaničnika, bez ikakvog osnova plasiraju opasne neistine o BiH i posebno o Bošnjacima, muslimanima. Teško se oteti dojmu da je krajnja namjera tih izjava zapravo da se evropska javnost zatruje lažnom predstavom o BiH, naročito o njenim građanima islamske vjere, kao o tobožnjoj sigurnosnoj prijetnji za Evropu”, rekao je Izetbegović.

On je kazao da stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana i njegova konačna konsolidacija u okvirima Evropske unije od strateškog su značaja i za nas i za Evropu. Puna integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju dala bi novi zamah osnivačkoj viziji Evropske unije, viziji Evrope ujedinjene u miru, prosperitetu i raznolikosti.

“Regionalni dijalog i saradnja su izuzetno važni instrumenti u postizanju tog cilja. Regionalna saradnja na projektima ekonomskog, infrastrukturnog, energetskog i sigurnosnog povezivanja – kroz mehanizme poput Berlinskog procesa – izgrađuje povjerenje, poboljšava odnose i pruža opipljivu ekonomsku dobrobit našim građanima”, kazao je Izetbegović.

Političari moraju biti iskreniji

Dodaje da politički lideri u regiji, s vremena na vrijeme, nažalost nastavljaju retoriku ili djelovanje koji podižu tenzije i uzrokuju nestabilnost – najčešće zbog sebičnih političkih ciljeva, ali često i zbog međusobnog nerazumijevanja i nedostatka povjerenja.

“Sasvim je jasno da bez stabilnosti nema napretka u regiji. Politička stabilnost je ključni preduslov za aktiviranje ogromnih potencijala koje naša regija neosporno posjeduje i njegovu konsolidaciju unutar Evropske unije. Odgovornost za kreiranje stabilnog političkog okruženja je prije svega na nama samima. Budućnost svih procesa i odnosa u našoj regiji zavisi u prvom redu od naše iskrene spremnosti da prevaziđemo naše razlike, konflikte i gorčine, koje su obilježile nedavnu prošlost i nastavljaju da opterećuju našu sadašnjost. Jednostavno rečeno: da jedni druge razumijemo bolje”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović smatra da političari moraju biti iskreniji, otvoreniji i direktniji u međusobnoj komunikaciji te izaći iz potrošenih šablona i populističkih matrica koje nas konstatno vraćaju u retoriku i radnje koje su suprotne našim deklariranim ciljevima, preuzetim obavezama i ranijim dogovorima.

“Naša komunikacija i odnosi prenose se na sve slojeve društva i stvaraju dojam da mi nismo u stanju da pronađemo formulu za stabilizaciju međusobnih odnosa. Zato nam se često i dešava da ono što dogovorimo na raznim sastancima i skupovima ostane mrtvo slovo na papiru. Kratkoročna i prividna politička korist, koju donose tvrda javna retorika i naizgled nepomirljivi stavovi, proizvode dugoročnu štetu našim državama i narodima te procesima stabilizacije i pomirenja u regiji. Moramo ispravnije tumačiti šta je zaista u najboljem interesu država i naroda koje predstavljamo. I artikulirati to svojom retorikom i djelima. Našu međusobnu komunikaciju i odnose u regiji ne trebamo graditi samo od samita do samita ili od susreta do susreta. Prostor za dijalog treba biti stalno otvoren i dostupan. Naše probleme moramo rješavati u čestim i direktnim razgovorima i susretima. Lijepih riječi i međusobnih dogovora nam ne manjka, ali ih nažalost ne provodimo dovoljno i dosljedno u djela. Povjerenje, razumijevanje i pomirenje u regionu možemo i moramo graditi samo na temeljima istine, pravde i vladavine prava. Moramo poduzeti konkretne radnje na rješavanju preostalih otvorenih pitanja između naših država na principima međusobne ravnopravnosti, poštivanja suvereniteta i u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović komentarisao odnose BiH i Turske

Izetbegović je uvjeren da se budućnost Bosne i Hercegovine, kao i cijele regije Zapadnog Balkana, nalazi u Evropskoj uniji te da je puna integracija u EU najbolji način za postizanje stabilnosti, sigurnosti i napretka na ovim prostorima. Kako kaže, alternativa ne postoji.

“Mobilizacija političkih snaga koje će se oduprijeti rastućem populizmu, kao i pridobijanje naklonosti i podrške naših građana za to, nikada nije bilo teže nego što je danas. Podrška koju populisti širom zemalja članica EU, kao i u zemljama koje se nastoje pridružiti EU, dobijaju od pojedinih trećih zemalja mnogo je jača nego što je bila prije samo nekoliko godina. Njih ne zanimaju ni činjenice, niti dugoročne posljedice onoga što rade po naša društva. U državama članicama EU ove snage su usmjerene protiv EU i naših zajedničkih vrijednosti. U našim državama one su usmjerene protiv toga da stignemo tamo gdje velika većina naših građana želi da budemo. Bitku s ovim narastajućim snagama moguće je dobiti samo ako im se suprotstavimo zajedno”, rekao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na vještački proizvedene dileme, navodeći da se nama u Bosni i Hercegovini često nameće jedna takva lažna dilema kada je riječ o odnosima između Bosne i Hercegovine i Turske”.

“Odnos Turske prema Bosni i Hercegovini se uvijek fokusirao na ono što je Bosni i Hercegovini najpotrebnije – EU i NATO integracije, popravak odnosa u regiji i na ekonomsku obnovu i investicije. Mi smo odabrali put euroatlantskih integracija i tu nema nikakve dileme. Ali, mislim da treba da budemo prijatelji i partneri sa svim državama i narodima koji se prijateljski odnose prema nama, koji nas poštuju i uvažavaju, koji nam pomažu da očuvamo i gradimo cjelovitu Bosnu i Hercegovinu i koji nas podržavaju na našem putu u EU i NATO. Koristeći se prednostima našeg geografskog, geopolitičkog i geoekonomskog položaja, kao i naših historijskih iskustava, mi treba da gradimo prijateljstva i partnerstva s državama i s Istoka i sa Zapada, koja nam donose korist i vrijednost, a koja nisu suprotstavljena našim deklariranim strateškim ciljevima i interesima, poput integracija u EU i NATO”, kazao je Izetbegović.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close