BiHPolitika

Izetbegović: Referendum je probni balon za otcjepljenje RS od BiH

Kolegij Stranke demokratske akcije održao je danas sjednicu na kojoj je razgovarano o najavljenom referendumu u Republici Srpskoj o obilježavanju Dana Republike Srpske 9. januara.

Kolegij SDA smatra da najavljeni referendum predstavlja najflagrantnije kršenje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma od vremena kad je on potpisan. Ovo je prvi pokušaj organizacije antidejtonskog djelovanja iz RS”, kazao je Izetbegović nakon sjednice.

Izetbegović je naveo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jednom prilikom rekao da će prije ili kasnije biti organizovan referendum o otcjepljenju ovog bh. entiteta.

“Zakazani referendum je probni balon za otcjepljenje RS od BiH. Rušenje mirovnog sporazuma će voditi rušenju mira u BiH i u ovom dijelu Evrope. To se planira uraditi 2018. godine. Rušeći Ustav BiH i državne institucije, vodi se u bezakonje, anarhiju, haos i nesigurnost”, poručio je Izetbegović.

Kako je rekao, odgovor međunarodne zajednice i OHR-a na najavu referenduma je nikakav ili mlak.

“Domaće i strane institucije zadužene su za suverenitet državnih institucija svojom pasivnošću i nečinjenjem ohrabruju snage destrukcije. Snage zakona se energično i odmah moraju suproststaviti snagama bezakonja. U BiH ne može doći do mirnog razlaza, ne može do nikakavog. Nijedna stopa ove zemlje neće biti ništa do Bosne i Hercegovine. Te sile treba hrabro zaustaviti dok nisu dobile zamah. Pozivam OHR da poduzmu radnje da zaštite Ustav”, kazao je Izetbegović.

N1

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close