Izetbegović o kandidaturi za Predsjedništvo BiH, Patriotskoj ligi, Ceriću, ploči na Vracama, Nikoliću…

Moje šanse za kandidaturu za člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima uime Stranke demokratske akcije BiH (SDABiH) su solidne i vjerovatno je da ću biti kandidovan – kazao je danas u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, javila je Fena.

Kazao je to novinarima na današnjem obilježavanju Dana “Patriotske lige” u Sarajevu. Naglasio je da će SDABiH o tome odlučivati u narednih mjesec dana.

Cerić bi mogao podijeliti Bošnjake

Što se tiče kandidature bivšeg poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića za bošnjačkog člana Predsjedništva na oktobarskim izborima, Izetbegović je kazao da on ima pravo na tu odluku, ali da treba voditi računa o reperkusijama te odluke te na koji način se njegova odluka može odraziti na podjelu među Bošnjacima.

– Da sam na njegovom mjestu razmislio bih nekoliko puta prije nego što bih donio takvu odluku. Mislim da to može dovesti do novih podjela i konflikata koji nam ne trebaju – kazao je.

Upitan da li će SDA glasati za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, Izetbegović je kazao da će Kolegij SDA o tome još razmatrati, s obzirom na sve ono što je obilježilo četiri godine mandata.

– Raspoloženje u našoj stranci je da se podrži jedna takva odluka, ali o tome će se još zvanično odlučiti – istakao je.

Vezano za komentar predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da neće ići na obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Sarajevo, jer „ne može da ide tamo gdje će neko da optuži njegov narod”, Izetbegović je kazao da ne razumije na osnovu čega je baziran takav stav.

– Niko ne planira utvrđivati historiju i optuživati počinioce atentata, a posebno jedan cijeli narod. Mi ćemo pokušati zaokružiti 100 godina konflikata i izvući pouke iz „ovog stoljeća ratova” – objasnio je Izetbegović.

Ploča na Vracama govori o zločincima

Što se tiče ploča koje su postavljene na sarajevsku Vijećnicu u vrijeme kada je spaljena, Izetbegović je kazao da je to vrijeme kada se počeo izvršavati „genocid nad Sarajevom” dodajući da je nakon toga 11.541 Sarajlija ubijen među kojima su i Srbi.

– To je ustvari ploča koja govori o zločincima koji su to uradili i ona je ogledalo onoga što se u to vrijeme dešavalo. Ne treba se ljutiti na ogledalo ako ono pokazuje jednu ružnu sliku – dodao je.

Izetbegović se nada da će predsjednik Nikolić i ostali srbijanski političari promijeniti svoj stav.

– Mi nemamo namjeru optuživati narod s kojim živimo, već isključivo zločince. Ali ni to nećemo učiniti ovoga puta, jer želimo poslati poruke 100 godina mira na oko 100 godina rata – zaključio je Izetbegović.

PATRIOTSKA LIGA JE POČETAK ODBRANE BiH

Patriotska liga je ustvari nukleus iz kojeg se poslije razvila Teritorijalna odbrana BiH, Armija BiH i Oružane snage BiH. To je početak odbrane BiH i svih onih univerzalnih principa koje smo branili – kazao je danas u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

To je izjavio na akademiji povodom obilježavanja Dana “Patriotske lige” u organizaciji Saveza udruženja boraca “Patriotske lige”, koja je upriličena u Domu policije u Sarajevu.

Izetbegović je podsjetio da su se prije 23 godine u Domu policije u Sarajevu okupili svi ono ljudi koji su pomogli organizaciju i odbranu BiH.

Predsjednik Saveza udruženja boraca “Patriotske lige” Salih Kulenović kazao je da je prošlo 23 godine otkada je prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović u Domu policije u Sarajevu sazvao sve bošnjačke predstavnike na veliki skup gdje je osnovan Savjet za nacionalnu odbranu otkada i počinju pripreme za odbranu BiH.

– To je najznačajniji skup u našoj novijoj historiji. Mi njegujemo tu tradiciju, ali isto tako se borimo za rješavanje statusa pripadnika “Patriotske lige”. Nažalost, taj status još nije riješen – zaključio je Kulenović.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close