Izetbegović na završnom skupu SDA: Odgovor na probleme BiH glasi “u jedinstvu je snaga”

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poručio je večeras na centralnom predizbornom skupu te stranke u Sarajevu da Bosna i Hercegovina ima 100 problema i potreba na koje odgovor glasi “u jedinstvu je snaga”.

Fena

Naglasio je da je upitno da li bi, da nije bilo vizije i mudrosti Sulejmana Tihića, postojale jedinstevene Oružane snage BiH, Granična policija, obavještajna služba i da li bi ukupno 61 institucija bila prenijeta s entitetskog na državni nivo.

Izetbegović je rekao da je “crvena koalicija” imala šansu i da je vrijeme da idu, a da oni koji su sada “obukli narandžaste jakne umjesto crvenih” pokušavaju ponovo da prevare narod, ali Bosna i Hercegovina nema još četiri godine za bacanje.

Kao prioritete SDA u narednom periodu naveo je cjelovitost zemlje i sprečavanje dezintegracijskih procesa, jačanje države Bosne i Hercegovine, ubrzavanje procedura za pokretanje obrta, energično suprotstavljanje korupciji i kriminalu, te animiranje kapitala kojeg ima u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović je poručio da “zgrade koje su gorjele u februaru neće više nikada gorjeti jer je otišao ‘ministar nesigurnosti’, a otići će i direktor SIPA-e”.

– Svaki građanin ove zemlje, i Bošnjak i Srbin i Hrvat, treba garnituru lidera koji će pravilno tumačiti interese cijele države, da stvorimo povoljan poslovni ambijent, da zapošljavamo ljude i da Bosnu i Hercegovinu vodimo ka NATO-u i Evropskoj uniji – poručio je Izetbegović.

Uime kandidata SDA za Narodnu skupštinu Republike Srpske prisutnim se obratio Adil Osmanović koji je podsjetio da SDA u tom entitetu predvodi koaliciji “Domovina” za koju vjeruje da će biti treća politička snaga u RS-u i utjecati na formiranje Vlade RS-a.

On je kazao da su prioriteti te koalicije zaustavljanje diskriminacije bošnjačke djece u obrazovanju, veći broj zaposlenih povratnika u institucijama lokalne uprave, te ministarska mjesta u Vladi RS-a.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Denis Zvizdić rekao je da će ta stranka glasovima stotina hiljada onih koji vole Bosnu i Hercegovinu pobjediti na predstojećim općim izborima, te da će im ta pobjeda dati legitimitet da pokrenu procese snažnog ekonomskog razvoja, euroatlanskih integracija i regionalne saradnje.

Centralnom predizbornom skupu SDA u Sarajevu prisustvovali su članovi Parlamenta Republike Turske iz redova AKP-a.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close