Izetbegović: Komšić želi biti neshvaćeni genije bh. politike

Željko Komšić je prvi put u svojoj dugoj karijeri preuzeo punu odgovornost, i sada bježi od nje nudeći utopijska rješenja, na kojima je nažalost dobio veliki broj, prevashodno, bošnjačkih glasova.

Ne znam šta mu je cilj, možda da bude upamćen kao neshvaćeni genije bh. politike izjavio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, u intervjuu za Faktor.ba.

Izetbegović tvrdi da priča o tome kako on i SDA previše popuštaju Draganu Čoviću zapravo dolazi od onih koji su najviše popustili.

“Tu tezu uporno ponavlja DF i Željko Komšić, ali ne daju nikakav uvjerljiv primjer za to. Očigledno su povrijeđeni uvođenjem uredbe od strane Federalne vlade kojom je njihov ministar Bajrović onemogućen da sam, bez konsultacija, u par dana imenuje petnaest direktora u javnim preduzećima. SDA nikom, i ni u čemu ne popušta, a neće popuštati ni hirovima DF. Uostalom, SDA je u Vijeću ministara imenovala premijera i dva ministra, HDZ tri ministra, a DF samo jednog, pa je jasno ko je popustio“, kaže Izetbegović.

Izetbegović navodi da se Komšićeva teza o “vraćanju Čoviću u posjed  ekonomsko-materijalnih poluga onog što on smatra Herceg-Bosnom“ zapravo ciljano odnosi na dva teška hercegovačka gubitaša, Aluminij i Elektroprivredu HZHB.

„Dakle, problem je što je HDZ preuzeo odgovornost za rješavanje problema ova dva gubitaša. Nije problem i nije pitanje ko je od tih, kako Komšić reče ekonomsko-materijalnih poluga, napravio ekonomske bolesnike i doveo ih na rub propasti? Šta je trebalo učiniti – nastaviti sa imenovanjima koja provociraju HDZ, zadržati direktore koji će dovršiti slamanje ekonomskih poluga? I uz to nastaviti sa izborima članova Predsjedništva koja iritiraju skoro kompletan hrvatski korpus u BiH, formirati vlade bez HDZ kojem su hrvatski birači u BiH poklonili većinsko povjerenje? Ta politička logika očito niti želi, niti umije od HDZ i Hrvata napraviti partnere, pothranjuje i daje kamen u šake njihovom političkom i nacionalnom nezadovoljstvu, te otvara prostor za priču o neravnopravnosti naroda i zahtjeve za trećim entitetom“, kaže Izetbegović.

Izetbgović dodaje i da n stoj Komšićeve optužbe da se planira usvojiti “Dodik-Čović mehanizam koordinacije“.

„Usvojit ćemo mehanizam o kom se uspije postići dogovor u Vijeću ministara, a u Vijeću ministara nema Dodika, tamo ministar Šarović, veoma dobar ministar, koordinira interese RS. I Demokratska fronta je dala svoj prijedlog koordinacionog mehanizma. Jedini problem je što to rješenje ne prihvataju Srbi i Hrvati, a politika je umijeće mogućeg, a ne spisak lijepih želja i idealnih a neprovodivih rješenja. Sve što DF i Željko Komšić nude je otprilike takvo, idealno i nerealno, odnosno neprovodivo u našim okolnostima. Moj posljednji razgovor sa Komšićem je bio prije nekih mjesec dana, ponudio sam mu dogovor o pozicijama u agencijama na nivou Bosne i Hercegovine. Tražio je od mene, dakle ne od HDZ i Saveza za promjene, da mu SDA osigura pozicije koje nisu bošnjačke!? Slično je bilo i sa imenovanjima u Federaciji BiH, gdje se već dvije decenije ta imenovanja vrše po dogovoru koalicionih partnera. Ali DF je imao drugačiju ideju, koju, po njima, treba da sprovede SDA, a ne DF. Željko Komšić je prvi put u svojoj dugoj karijeri preuzeo punu odgovornost, i sada bježi od nje nudeći utopijska rješenja, na kojima je nažalost dobio veliki broj, prevashodno, bošnjačkih glasova. Ne znam šta mu je cilj, možda da bude upamćen kao neshvaćeni genije bh. politike“, zaključio je Izetbegović.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close